Pages - Menu

divendres, 4 d’octubre del 2019

Circular Serra de sant Gervàs en BTT





Anirem cap a l’Alta Ribagorça per anar a fer una rutilla en btt per la zona, ja feia temps que tenia en ment una ruta del llibre de” 50 Itineraris en BTT per Catalunya” d’en Manel Cajide  I Plaza de la col·lecció Azimut del any 2003 (la ruta és del 2002), doncs si parlem ja de uns quants anyets.
Doncs be, sortim tota una colla cap a fer estada al bonic poblet de Salàs de Pallars, que val molt i molt la pena, anar a descobrir els carrerons i les botigues que és mantenen tal com fa uns quants anys. També fer esment, i perquè no, a la seva pitzzeria, on en podrem degustar una bona varietat i totes bonisssimesss, us ho recomanen  totalment. Pernoctem al alberg que hi ha en el poble https://www.alberglasolana.cat/, situat en una petita i bonica plaça, és un gran edifici de construcció tradicional, les habitacions molt normaletes, però be, molta tranquil·litat i bon tracte.
El diumenge comencem la ruta al poble de Senterada prenent direcció vers a  Cérvoles i Burguet per una petita carretereta, i ja de primera hora començarem  amb una bona pujadeta de quasi quatre quilometres, punt a on trobem una bifurcació, a la dreta aniríem a Naens, per on tornarem, nosaltres girarem cap a l’esquerra direcció Burguet, que hi passarem per el costat, seguim pujant direcció Cérvoles, no arribarem al poble si no que agafarem ja una pista de terra que va pujant, tenim tot a l’estona a la nostra dreta, les muntanyes de la Vall Fosca encara sense neu, a mes avui fa una calor de consideració. Acabarem la llarga pujada de uns quasi onze quilometres a la  collada de Colldeberri, al davant tenim ja la silueta de l’Avendoga d’Adons, amb la seva imponent paret com una aleta de tauro, cap allà al fons és a  on tenim  que anar a parar. Entrem a la vessant nord del massís, l’ombra del bosc ens reconforta, ja podem començar a flairar l’olor de tardor, aquí la pista és una mica trenca cames, comencem amb una bona i llarga baixada per situar-nos al fons de un torrent, aquí tornarem a remuntar i seguirem per una zona que va pujant suaument fins que sortim del bosc en terreny obert i planer fins fer una ultima pujadeta a una petita collada, la de Comallonga, d’aquí ja veiem el bonic poble dalt de un turo, és Adons. Tornem a baixar, per pista rapida deixat la bifurcació cap el poble, a partir d’aquí nosaltres deixarem la ruta del llibre i seguirem cap a Viu de Llevata o trobar la carretera N-260. Ara ens tocarà seguir per carretera fins el Coll de la Creu de Pervers, que el suem i força per la calor que fa en aquelles hores de ple mig-dia. Un cop dalt girem a la dreta i anem pujant mes suaument per una pista asfaltada, que en poc i res ens situa a la preuada baixada cap el poblet de Concorrui on fem degustació no dels seus preuats formatges, si no de l’aigua de bona font del costat de la petita església. Seguim amb forta baixada per la pista asfaltada fins el barranc de les Escarses i remuntada fins el poble abandonat de Pinyana, a partir d’aquí la pista ja és de terra i que baixa decidida cap a Cadolla, si ens hi fixem be com diu l’autor de la guia a la nostre esquerra i tenim una carena de roques que una d’elles sembla ben be una figura de la illa de Pasqua, tot passat el poble, continuem baixant una mica mes fins agafar una pista a la nostre dreta que amb una mica de pujada ens va acostant de mica en mica fins a Naens, travessem el poble i en un tres i no res ja som a la cruïlla d’aquest mati a primera hora. Baixada final fins a Senterada.

Bonica volta per un terrenys aspre i solitari, amb molt bones vistes i petits pobles amagats.

Ruta de 44km i 1200 metres de desnivell, feta  entre 4 i 5 hores per els membres del Sorreig: Artur, Regina, Salme, Sekes, J.j Padnon i jo mateix una primera setmana de tardor molt calorosa, del 2019, disset anys després de la seva publicació i encara com diu el seu autor: “natura en estat pur”.








A Senterada ens trobem una grupeta de Mataró

al fons la Vall Fosca

a la dreta la silueta de Avendoga d'Adons

cavallet de J.j Padnon i la silueta al fons de l'Avendoga

Adons

Lo Salme

feia temps que no venia amb nosaltres, però fort com un roure: Sekes



Concorrui


Naens

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada