Cursor

Crossbone Skull

dijous, 17 d’agost del 2017

SÜDSCHWARZWALD (La Selva Negra en Bicicleta)



"Deixeu que els llops udolin, al costat de la foguera estareu a recer".

Per Petterson "Sortir a robar Cavalls"


Aquest petit tresor de llibre amb va també acompanyar durant la ruta en bici per la Selva Negra









Desprès de un llarg viatge, arribem a la fi al càmping de la bonica ciutat de Freiburg i per dir-ho tot sort que havíem fet la reserva doncs el càmping esta ben ple, però be el tema càmpings el tocaré al final de la crònica.
A les nostres terres fa mesos que no hi plou i aquí així que arribem i parem la taula per sopar comença a plourà i amb ganes i tan és així que la cosa durarà tota la nit i part de primera hora del mati, fet que fa que retardem una mica l’hora de començar la ruta en bici per la Selva Negra, ens ho prendrem doncs en calma i prepararem les alforges, esperant una millora que serà a mig mati ben be.
Deixem la furgo fora del càmping i comencem a pedalar tot acompanyats per una munió de ciclistes que hi ha en tots el carrers de la ciutat, i així de mica en mica començarem la aventura, que ens dura a seguir l’itinerari de quatre estrelles que l’hi ha atorgat el Club Ciclista General de Alemanya (ADFC) i que ens portarà a veurà llacs, valls, granges típiques, pobles medievals al costat del Rhin, tan a un costat alemany com suïs, grans ciutats plenes de cultura e historia com Basel (Bàle), regions idíl·liques com la de Markgräflerland amb les seves vinyes i aigües termals i també entrarem una mica per França per la ciutat de Huningue, dins la reserva natural i mes antiga d’Alsàcia anomenada la” Petita Camarga”, sempre ben acompanyats per grans boscos i el riu, el gran riu fronterer el Rhin que bona part del viatge el tindrem ben a prop.

Comencem doncs la ruta de uns 240 km per la selva al cord de la vella Europa.


1er dia. Freiburg-Lenzkirck (Ruhbül) 34km.


les indicacions que seguirem son les blaves al exterior de la senuyal


La ruta la comencem a pocs metres del càmping a on ja trobem les indicacions a seguir, el dia és força fresquest i de seguida arribem de seguida al primer poble de la ruta Kirchzarte, aquí tenim una variant que puja cap els 1200 metres i amb pendents del 9% per arribar a Hinterzaten, això comporta uns 34km. Ens hem informat abans de sortir a Freiburg i ens han comentat que el millor si és va amb alforges és agafar el tren, que és el que tothom fa, a Kirchzarde fins a Hirterzaten. Agafem doncs el tren que passa cada mitja hora i que val 8€ per persona i un cop a la parada continuem la ruta entre bonics i frondosos boscos tot passant per pobles  i el llac que i ha a Titisee. Abans d’arribar al nostre destí d’avui cal fer una parada a l’oficina de informació turistica de Lenzirch, que be val la pena. Seguirem 2km i arribem al càmping de la jornada d’avui a Ruhbühl, al costat de una petita fabrica de cervesa.










2on dia- Ruhbühl((Lenzkirch)- Waldshut. 62km.





Avui també volíem sortir d’hora, però curiosament torna a plourà. Un cop cansats d’estar dins la tenda i veient que potser la cosa s’encalma tornem a carregar les alforges i continuem. Els boscos i els camins estan tots humits de la pluja que ha caigut, sovint penso amb els nostres malmesos boscos mediterranis. El sol ha començat a sortir però per entre el bosc no hi passa la llum, arribem a Bonndorf, aquí no sabem com però fem una perduda i no sabem perquè deixem la ruta principal per anar cap a Stülingen, per les muntanyes i una altre vall, en resum anirem a al mateix lloc però per un altre cantó, el que no sabem és com serà l’itinerari. En principi comencem en pujada que ens porta a dalt els prats alpins, la vista és espectacular, el camí també esta força ben indicat,  anem fent entre baixades i pujades, aquestes no arribant però al 7%, a part de dues rampes la sensació final fins el poble és de força baixada.
A Stühlingen fem un mos i ara si seguirem la ruta principal. Anem paral·lels al Rhin, de vegades el creuem, creuem fronteres entre Alemanya i Suïssa, passem per bonics pobles com Lanchingen, Tunger i abans de creuar la frontera de nou amb Suïssa ens quedem al gran càmping al costat del riu. Aquesta ha estat la tirada mes llarga i calorosa, però arribem al càmping i al cap de poc tenim a sobre una tempesta d’estiu.









3er dia-Waldshut- Murg.- 33km.






Etapa la d’avui curta, doncs aprofitarem per visitar els bonics pobles de Waldsut a prop del càmping i Lauferburg aquest entre dos països que separa el Rhin per la meitat. Al final farem estada cap el mig dia al càmping al costat del riu, a on lloguen canoes, això permet per la tarda i després de dinar fer una excursió diferent de la de anar en bici i mourà una mica els bressos.























4at. dia. Murg (AL) Kaiseraugust (SU)- 34k.









Sortim de Murg i anem al poble del costat Bad Sackinge, , amb el seu magnífic pont fronterer de fusta que el creuarem per entrar un moment a la Suïssa, a part del seu bonic mercat al costat de la església, això val parada i visitar el poble i perquè no un bon cafetó asseguts al bar de la plaça.
Aquest sector ja és molt concorregut per cicloturismes i nòmades varis, doncs enllaça amb moltes rutes una de elles la Eurovelo 15 que va cap a Rotherdam tot seguint el Rhin. Seguirem ja mes acompanyats fins a Rheinfelder, on per un pont creuarem per passar al mateix poble però suís, ara la ruta anirà per aquest país i per el marge oposat del riu del que veníem, és nota que anem arribant a la gran ciutat de Basel, per això avui farem parada a un càmping a prop de la ciutat, volíem anar al càmping de Basel però ens han dit que és molt carot i molta gent. Ens instal·larem al càmping de Kaiseraugust (14km abans de Basel), al costat del riu per el ciclistes això ens permet fer unes banyades amb els ànecs per la tarda i després anar a mirar les ruïnes romanes que tenim a tocar.



















5e dia. Kaiseraugust- Neurenburg am Rhein. 54km











Avui és diumenge, sortirem d’hora per poder creuar Basel, aquí ja hi havíem estat en acabar una ruta fa uns sis anys, en la que vàrem creuar Suïssa, ens fa gracia també tornar a fer-nos una foto al mateix lloc que la vàrem fer. Sortirem del càmping i anirem a buscar les indicacions de la ruta, farem però molta atenció en no equivocar-nos, doncs ja ens acostem a la gran ciutat que sempre ens atabala una mica. Basel és d’aquelles ciutats que val la pena fer-hi una bona estada, un mati no en serà pas prou per la oferta artística i cultural que te. La ciutat esta molt calmada, és d’hora, algun que altre turista i algun que altre cicloturista. Anirem creuant carrers i avingudes, posant ull a no fer una errada, doncs perdre’t per la ciutat encara per nosaltres és pitjor. Però be, la cosa esta millor indicada del que ens pensàvem. Un cop creuem Basel, anirem a buscar la frontera aquest cop de França per entrar al poble Alsacià de Huningue a on creuarem per el pont peatonal i ciclista de les tres nacions. De nou som a Alemanya, ara seguirem per el canto dret del riu, anant a para al gran Canal d’Alsàcia i la seva faraònica presa construïda per francesos i alemanys. El camí va seguint una pista per el costat, la cosa és bastant monòtona, rectes d’aquelles que no s’acaben mai, estem seguint l’Eurovelo 15, que va fent i planejant fins arribar en 1200 km al Mar del Nord. Nosaltres ens pararem al càmping, últim abans de Freiburg, que curiosament en aquest sector s’ha modificat la ruta, no sabem perquè però passa ara per el davant del càmping a Neuenburg.



despres de 6 anys el mateig punt





6e dia. Neuenburg am Rhein- Freiburg.43km.



Sembla que no però aquesta senyal estava a tota la ruta i ens va ajudar força



La primera etapa d’avui anirem tot seguint per entre camps de cultiu i bonics poblets, però cal parar atenció, doncs tot després de sortir de Neuenburg i en direcció a Hertersheim i Bad Krozinger, la ruta senyalada va per el costat de la carretera, en canvi la de la guia va per mes el interior per pista, és millor aquesta ultima, encara que mes tard és tornar a trobar. Un cop arribats a Herterheim, seguim per el rierol per dins el poble, fins dalt de tot a on i han unes ruïnes romanes, d’aqui amb una mica de baixada com si tornéssim a entrar al poble, fins trobar les indicacions a Bad Krozinger. Estem a punt d’acabar la ruta, els camps estan plens de vinyes, el terrenys és fa de mes pujades i baixades, al fons ja veiem Freiburg, entrem com vàrem sortir, ben acompanyats de tota una massa ciclista que s’apodera de la ciutat, dona gust i enveja no poder tenir el que aquesta gent ha aconseguit, posar a primer terme la bici, com a mobilitat sostenible.

Tornem al càmping per estar un dies per aquí, visitant  la ciutat i si aneu en bicicletes de muntanya i sou previsors, canvieu les cobertes i poseu unes que hàgiu portat de mes gravat i a xalar dels camins i corriols que hi ha per els voltants, son una autentica meravella.










Un petit resum:



Un petit viatge fet a poc a poc i assaborint cada racó i cada passa, sense preses, un viatge amb bicicleta que el podeu fer a mida, de mes o menys dies i trobareu moltes coses i molta gent en la ruta, gent de molts llocs i de totes les edats que fan camí per les grans rutes que van per Europa, la bici com a transport i una manera de viatjar, que el dia que ho proves tens mes ganes de anar seguir fent camí.
Un cop tornes, i estàs per el nostre país t’han dones compta de la quantitat de mancances que ens falten per desenvolupar en vers el mont de la bici. Aquí molta gent utilitza la bici en carretera, que cada cop i han mes morts, en bicicleta de muntanya, però verdaderament no tenim gens de infraestructures ja sigui per combinar la bici amb el transport públic, com camins ciclables tan a ciutat com al extraradi i ja no diguem rutes cicloturistes, si la principal és el Camino de Santiago, no us vull pas dir res mes.

-Ruta recomanada per fer de primavera a tardor, a l’hivern i pot haver-hi neu.
-Transcorre per camins asfaltats i pistes de sorra amb bon estat. Cobertes mixtes aniran be.
-Força planera és pot anar be amb remolcs .
-Majoritàriament molt tros de la ruta passa per el costat del riu, imprescindibles banyadors i aneu al estiu. No hi ha mosquits.
-No hi ha molts càmpings, si arribeu tard de la tarda les parcel·les per ciclistes estan bastant plenes.
-A Suïssa, tanqueu  les dades del mòbil. Accepten € però el canvi és en Francs Suïssos.





CÀMPINGS



Camping a Freiburg.- HITZBERG. Petit i encantador, quasi al centre de la ciutat, molt tranquil i amb molta ombra. Esta catalogat dins la gama de càmpings ecològics. I tenim a parts dels serveis, parcer  molt nets, cuina, biblioteca, un petit super i molt important una catalana que porta la recepció, la qual us pot donar informació detallada de la ciutat.
Cal reservar amb anterioritat, nosaltres vàrem escriurà en alemanys i ens varen contestar en català.

Lloc ideal també per fer sortides amb btt


2a nit.- Camping KRENZHOF a Ruhbül. Gran càmping amb moltes parcel·les fixes, al costat de una fabrica de cerveses, per entrar al càmping si veniu per la ruta caldrà agafar un corriol al costat de unes cavalleries. Les tendes tenen que posar-se en un pla sense arbres amb gespa, però amb sol tot el dia. Una mica carot, doncs les bicis paguen com persones. Al·licients: una piscina natural en una bassa entre joncs i nenúfars, a mes, podreu estirar les tovalloles entre lapides de un petit cementiri.


3a nit.- Camping RHEIN CAMPING a Waldshut. Gran càmping al costat del Rhin, però amb una zona molt acollidora per tendes. S’omple força doncs és un centre de molt de pas de cicloturistes. Bon ambient de nòmades de rutes per Europa, amb serveis molt decents, dutxa 1€. El supermercat tindrem que anar al poble  Waldshurt, val a dir que és un super enorme.

4a nit.-Camping HOCHRKEIN-KAM. tot sortint de Murg. Càmping molt petit al costat del riu, a on és pot aprofitar per fer alguna sortida amb canoa. Baratet, sovint i han grups de canalla fen campaments, podem fer carn a la brasa i ha mes i tenim taules i cadires. El serveis una mica per desitjar. Super a prop.

5a nit.Camping KAISERAUGUST. Situat al costat del riu, les tendes del cicloturistes les solen col·locar al costat del riu. Bon lloc per fer-hi unes bones banyades al costat de la tenda. No compreu res de beurà i menjar, estem a Suïssa, al poble i ha un super però és millor creuar un pont que hi ha mes avall del càmping i anar a un super alemany. Els serveis bastant bruts. 

6a nit. Camping CAMPINGPLATZ GUGEL.- Neuenburg am Rhein, ultim abans d'arribar a Freiburg.Càmping enorme, amb una petita zona per nòmades, a ple sol, així i tot força baratet i els serveis molt nets i polits. A mes amb piscina coberta i serveis de aparells de gimnasia, podeu anar a fer rodet com els del Tour, servei de massatges, biblioteca, super, sala de jocs.... un luxe per abans d’acabar la ruta. Molt tranquil però durant el dia musiqueta de la piscina.








Guia de la ruta Südschwarzwald-Radweg, sols amb alemany la podeu demanar a www.esterbauer.com, o la podeu comprar a Freibur. Les podeu tambe demanar en llibreries especialitzades en viatges.










0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada