Cursor

Crossbone Skull

dimecres, 26 de juny del 2019

BTT per la Val d'Aran. Aiguamoig-Valarties


Solstici d’estiu, tornen les festes en alguns pobles dels Pirineus amb les seves : Falles, Haros, Brandons, totalment diferents les unes de les altres, però totes elles festes de foc i fum, de calor i de màgia, festes ancestrals que donen la benvinguda al estiu. Nosaltres fa temps que estem enamorats d’aquestes tradicions dels pobles de les muntanyes dels Pirineus i també des de fa uns anys que les anem seguint cada cop a un llogarret diferent, això no deixa però ja que hi som de fer alguna sortideta ja sigui tot caminant o en bici.
Aquests any anirem a la Val d’Aran a veruà la festa del Haro d’Arties i amb això també aprofitarem l’estada per fer alguna ruta en bici A la Val si és hivern el caracteritzem per l’esquí, però no podem pas menys valorar el seu potencial amb rutes de btt amb el seu gran Centre BTT que hi tenim, tot de rutes ben ressenyades i ben marcades, cosa que actualment va escassejant en molt llocs, doncs resten un pel oblidades i ja no les trobem ben marcades, això si com va dir algú de la zona :”res és regalat, tot puja per després tot baixar”, el que indubtablement no podem oblidar és l’entorn paisatgístic per on passarem.
No és la primera ruta que faig per el sector aranès, ni fet d’altres, però ni han tres que segurament son les mes clàssiques: la del Sout deth Pish, les Mines Margarida i Victoria i la trans valls Aiguamoix – Valarties, aquest cop doncs ens quedarem amb aquesta ultima.
Aquesta ruta esta dins el circuit BTT de la Val i te el seu punt d’inici i final a Salardú, però nosaltres la començarem de de el fenomenal càmping d’Arties i fins a Salardú i anirem els tres kilòmetres que hi ha per carretera, amb una perfecta cuneta separada dels cotxes.. Un cop a Salardú seguirem les indicacions cap a Colomers, remarcar aquí que com és una ruta molt transitada per cotxes, és millor matinar una mica i estan en el aparcament on comencen els taxis abans de les 9 del mati. La pujada per Aiguamoix és relativament força tranquil-la sols a partir dels Navious comencem a enllaçar unes fortes corbes fins arribar a una font, que és de molt d’agrair, aquí la cosa ja és no puja tant fins arribar a la zona d’aparcament i lloc dels taxis per pujar a la gent cap a Colomers.  De gent ni ha força, però nosaltres anem fent, al davant les muntanyes del Cercle de Colomers encara una mica nevades. Arribem al final del aparcament de taxis on baixa tota la gentada i ens parem a saludar al samper que esta fent de taxista, ja tan sols ens tres kilòmetres de pujada cap el coll de Pruedo i aquest contra tot pronòstic és fant molt be. Per aquí ja trobem força biker , però que fan la ruta contraria a la nostra direcció, la veritat però, és que la millor opció és fer-la per Aiguamoix, doncs per Valarties i trobem moltes mes rampes. Cal dir però que la majoria de gent va amb bicis elèctriques, però inclòs d’aquesta manera van sonats, quant ens veuen a nosaltres al·lucinen, això ens agrada i ens dona força, això que devem ser els mes veterans de tots els que hem trobat, sempre hi pensat com sembla que ja he comentat en alguna que altre ocasió que les bicis elèctriques, son com el viagre, per gent que verdaderament ho necessiten per algun problema físic molt be, per els demes sols queda adaptar les sortides a les nostres possibilitats i de mica en mica pujar llisto, però el que sembla és que actualment volem aconseguir objectius sense suar gaire.
Be seguim, un cop arribats a Pruedo, el paisatge és colossal, Tuc de la Ribereta, Tuc de Seslosses, i el majestuós Montardo. Ara si baixada cap a la Val de Rencules, quins gustas dona baixar i anar contemplant el que tenim al voltant, la pista perfecta, creuem el GR 11 de la transpirineus que va cap a Colomers, ja som a Pont Resec, ahir passarem per aquí a peu per anar cap a la Restanca, baixada per la Val de Valarties, ja som Arties a la plaça, l’haro apunt per aquest vespre. Una gran i molt recomanada ruta d’alta muntanya en btt per la Val d’Aran.

33km i 800 de desnivell, moltes guis indicant la ruta al reves de com la hem fet nosaltres com abans ja he comentat, però la veritat és millor fer servir la ruta 21 (negre) del centre BTT.

Trobarem fons i rierols per tota la ruta. Aconsellable estiu i tardor, doncs arribem a cota 2000.



Arties


Montardo al fons

Salardú

pista d'Aiguamoix

Rovells d'Ou



Colomers al fons



Coll de Pruedo


baixant per Rencules

Cabana de Pruedo al fons el Montardo



l'Haro petit de la plaça d'Arties



Eth Taro vol dir en catala "far", donar llum i fer de guia. Eth Taro, serà casualitat o no, sempre es planta enfront el majestuós Montardo, al peu del baranc d'Artigues, com si tots dos s'haguessin posat d'acord perquè aquesta muntanya cedeixi al Haro el protagonisme d'aquesta mit màgica.










0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada