Cursor

Crossbone Skull

dimecres, 13 de setembre del 2023

Corbières - Minervois-Fitou un parais per la bicicleta

 



Entre Perpinyà i Narbona, entre el departament dels Pirineus Orientals i l'Hérault se'ns obre un vast territori que tenim ben a prop de casa i que ens passa per alt. Un territori amb molts de contrastos i tot esquitxat per infinits camps de vinyes, entre congostos i parets calcàries, boscos d'alzines i pi vermell, la clàssica garriga mediterrània i tot això amb molts poblets que encara guarden aquell aire medieval, històries de càtars, de castells dalt de turons, de coves plenes de prehistòria.

El sol escalfa les seves terres i el vent corre per les seves petites valls, ambient de secarral barrejat amb gorgs plens d'aigua, rierols secs que quan plou es converteixen en grans torrenteres, una comarca a tocar del mar, un territori amb fragància de vi barrejat amb farigola i romaní, un territori que ben segur ens farà desconnectar.

A part de tot els que he explicat en quatre ratlles el que ens porta per aquestes terres és descobrir el seu potencial de sortides en bicicleta, que ho trobareu tot a les webs com per exemple: https://www.tourisme-corbieres-minervois.com/, o també a totes les Oficines de Turisme on ens donaran molts de planells de consulta, per les modalitats de bicicleta que vulgueu gaudir.

Que voleu que us digui, sí, fan inclús una mica de certa enveja els nostres veïns, per com tracten el tema de la bicicleta i les seves possibilitats turístiques i econòmiques per la comarca. Per fer un petit exemple, hi ha 12 circuits de cicloturisme de tres nivells de dificultat, cada poblet per al més petit que sigui té les seves rutes senyalitzades i valitzades de rutes BTT, també i trobem les rutes de més llarga distància com la EV8, la V8 i la V81, tot això amb una comarca tan petita, res més a dir.

-Quan si pot anar: durant tot l'any, a l'estiu caldrà matinar una mica més, però agrairem les nits fresques.

-Que cal portar: com que segurament voldrem gaudir a part de pedalar de fer visites turístiques, els que aneu amb pedals automàtics potser val la pena portar un altre tipus de calçat per les visites. També portar algu per lligar les bicis, nosaltres certament no en portàvem, també val a dir que no ens varen agafar res.

-Campings: n'hi han molts i de moltes categories, jo us passo dos que són els que conec.

"Le Relais d'Aguilar" a "Tuissan"

"Camping de Tautavel" a Taltehüll.





Abadia de Fontfroide



Abadia de Fontfroide en circular. 38 km.

Sortida planera i molt agradable sempre entre paisatge de vinyes. Tot sortint del poble de Bizanet, anirem direcció Ornaisons, Luc- Sur-Orbieu- Boutenac-Gasparets i Montséret, aquí deixarem la carretera per agafar una pista que al cap d'una estona es convertirà en un corriolet fins a St-André-de-Roquelongue. Un cop passat el poble ja anirem en direcció a l'Abadia de Fontfroide, tot passant pel costat del majestuós castell de Sant Martin de Toques.


Bizanet




runes del castell de Montséret



arribant a St-André-de-Roquelongue


a la dreta el castell de St.Martin de Toques




Ruta de la Prehistòria. 38 km.


Sortim de Tuisson (Tuchan) que est troba per sota del Mont Tauch, i anem cap a Pasuóls (Paziols), sortim del poble i comencem a fer el primer collet de la jornada. La baixada molt guapa amb vistes espectaculars dels entorns que ens envolten. Deixem el desviament cap a Estaguel i arribem al poble de la prehistòria: Talteüll (Tautavel), aquí podem estar força estona perquè tenim el museu de la prehistòria per poder visitar, i si ens entra gana la petita forneria que ja al carrer principal i sota els grans plataners podem fer un bon menjuc.
Sortim del poble i al cap de poc ja tenim la segona parada, bé potser avui anem més a mirar que a pedalar. Estem a les magnífiques gorges de Gouleyrous, aquí si fa bon temps i caloreta, podeu fer una bona banyadeta a les seves aigües ben frescotes. Al costat i tenim la Cova de la Caune de l'Aragó. Bé, ara si cal fer un pensament, que les hores van passant. Anirem cap a Vingrau i ara ja sí, que comença la segona pujada de la jornada, per sort a mesura que anem guanyant alçada podem anar gaudint de les vistes que van sorgint pels quatre cantons. Arribem a dalt en una immensa planura atapeïda d'alzines ben petites que formen un bosc ben atapeït, molt típiques d'aquestes zones més altes. Baixem, fem parada al mirador amb panell informatiu. Ja queda poc per arribar de nou Tuisson, però ens falta la cirereta del pastís, la pujada al Castell d'Aguilar. Per pujar prenem una pista en malt estat de l'asfalt, però a on tenim 2km que us posaran ben pentinats. Entrada al castell 4 €. També podeu fer l'opció de la ruta 360º a peu que dura 1h30' que fa la volta al castell, a gust de cadascú, però al final de tot anirem de nou cap a Tuisson.
Ja veieu, una ruta curteta, però segons com l'agafeu i podreu estar tot el dia.





baixada de Passuóls


Taltaüll


Gorges de Gouleyrous



a la dreta el castell d'Aguilar


al fons el Mont Tauch i Tuissan


Castell d'Aguilar







0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada