Aire de Muntanyes

Blog fet per Xavier Saleta.

Meteorologia

Diferents adreces d'interès sobre les prediccions meteorològiques.

Esquí de muntanya

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Ciclisme

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Cursor

Crossbone Skull

diumenge, 15 de setembre del 2024

Ruta BTT "Les 3 Viles" variant de Mataró

 



Avui ens trobem una colleta per anar a fer la ruta de “Les 3 Viles”, des de Mataró.

El Consorci de Promoció Turística de la Costa del Maresme, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, https://www.turismemaresme.cat/ca/, han publicat uns planells de rutes per al Maresme, tant de BTT, bicicleta de carretera i per caminar. Nosaltres avui anirem a fer la ruta núm. 9 “Les 3 Viles” però des de Mataró, a més de la ruta original també farem petites variants. 

Des d'abans de vacances, alguns feia temps que no ens veiem i els primers kilòmetres, tot planejant per les Cinc Sénies i vora el mar des de Llavaneres a Caldes d'Estrac, ens anirem posant al dia de tot el passat aquestes vacances, ja que un cop a Caldes la pujada que ens espera fins al Turó de l'Oriola serà un bon suplici.

Tot sortint de Caldes d'Estrac i per agafar el camí cap al Remei, caldrà fer una bona pujada de zigues-zagues que ja fa treure els xiulets. Un cop direcció el Remei la pujada no és tan forta, poc abans de l'ermita fem una baixadeta per anar a buscar la Riera de Torrentbò, serà l'últim refrigeri, ja que al cap de poc comencem la nova pujada cap a Sta. Cecília de Torrentbò on ja comencem a flairar l'olor de brasa del restaurant. Una petita baixadeta per carretera, per fer un glop d'aigua i ara si senyors i senyores, tenim al davant una de les pujades més dures de la contrada que ens portarà amb penes i treballs a dalt del Turó de l'Oriola.

Ens recuperem una mica i una miqueta de baixada cap als Rocs de Magí i ara si, bé el tros més difícil de la jornada que serà de baixada, a on els nostres experts provaran sort, els altres arrossegant bici. Continuem baixant ara ja més tranquil·les cap a Onze Pins i anar a buscar la pujada que ens portarà al Coll Pallarès.

Ara ja per terreny local, seguirem cap al Coll de Lorita, Coll de Can Xerrac, Sant Martí de Mata, Mirador de Mataró i aquí agafarem el nou corriol "El de la Diada"

amb la seva corba tan especial: "Nocilleitor", els bikers un cop acabat el corriolet varen fer una menció oficial d'agraïment a Pomoco Brillapoco.

I res cap a fer unes birretes amb l'amic Salme que ja ens està esperant.

Bona sortida, una mica forteta de 34 km i 800 metres de desnivell, això si sempre amb el blau del mar de fons que fa que pedalar per aquestes contrades sigui tant i tan bonic, sempre Maresme Tropical als nostres cors!!!!

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/les-3-viles-variant-desde-mataro-185003476


Pulmonary Cycling














dimecres, 4 de setembre del 2024

ECOPISTES PORTUGAL

 



https://www.ciclovia.pt/

Abans de l'estiu, em van venir a les mans els números 18 i 19 de la revista: Andar en Bici lifestyle. En totes dues venien uns articles molt ben detallats de tres ecopistes de Portugal i a partir d'aquí vaig començar a mirar informacions d'aquestes vies ciclistes tan nombroses en aquest país.

A finals d'agost, principis de setembre doncs vàrem carregar la furgoneta i cap allà que ens vàrem dirigir, tot creuant mitja Espanya i aprofitant a l'hora fer una mica de visita turística per llocs on anàvem passant.

Aquestes tres ecopistes del centre de Portugal, sembla que són les més clàssiques que es poden fer en aquest país i de les més llargues. Val a dir que l'article o articles de Julen Iturbe-Ormaetxe i Àngel Toña són molt detallats i ben explicats https://andarenbici.com/art/591/en-el-centro-de-portugal, la qual cosa farà que no m'esplaí gaire, potser deixar alguns detallets per fer la cosa més rodona.

Les rutes les farem com ells expliquen a la revista, amb petites variacions per la logística que nosaltres portàvem. 


Ecopista do Vouga :


Aquesta ecopista va de Viseu a Sernada do Vouga amb una distància aproximada de més de 100 km. Nosaltres com els autors de l'article farem estada en el poblet de Vouzela i d'aquí un dia anirem cap a Sernada do Vouga i l'altre anirem cap a Viseu.

En aquestes rutes si no les volem fer d'anada i tornada, que poden ser una mica pal, podem fer servir trànsferts de retor, bici-persona, això anirà depenent de les ganes de cadascun.

Les dues rutes surten del Centre BTT i estació de bus (abans estació del tren) de Vouzela.


Vouzela a Sernada do Vouga.


45 km aprox.(Ruta gravel)

La totalitat de la ruta és quasi tota de terra, sense grans pujades ni baixades.

Passarem per moltes zones boscoses sobretot d'eucaliptus on la seva flaire ens farà obrir les fosses nasals. Túnels, ponts i el riu Vouga que sempre tenim molt avall, quasi fins a l'arribada a lloc no el trobarem.












Vouzela a Viseu.

50km aprox. (ruta gravel)


Sortirem de Vouzela en baixada ben asfaltada, fins a les boniques termes de Sant Pedro. Atenció en aquest punt!!, ja que potser serà l'únic punt complicat de la ecopista. Un cop arribats al poble, la ruta desapareix i hem de seguir per la carretera al costat del riu, per al cap de poca estona retrobar de nou la ruta. En aquest punt ja seguirem la ruta cap a Viseu. Si la féssim al revés de Viseu a Vouzela en aquest punt, si seguíssim la impecable ruta tota pintada de vermell (amb una placa del dia de la inauguració) arribaríem a unes passarel·les penjant, que al poc de res s'acaben i hauríem de tornar enrere fins al punt que he comentat abans.

El paviment de la ruta és magnífic fins Sào Pedro do Sul, serà de tota la ecopista en dos dies que hi trobem més gent. A partir d'aquí anirem guanyant alçada suaument, tot passant per petits poblets i masies, en un paisatge ben verdós, sobretot de castanyers i alzines.

A partir de Bodiosa fins a Viseu, els últims kilòmetres són amb menys vegetació i més humanitzats.















Ecopista del Dâo:

50km aprox. ( Es pot fer en bicicleta de carretera)


Diuen que és potser la més bonica de Portugal, nosaltres no podem opinar d'això.

El que sí que és veritat que per als llocs on passa i la meravellosa pista ciclable que va variant de colors el paviment (vermell, verd i blau). 

En aquest cas sortirem de Viseu fins a Santa Comba Dâo, i anirem fent amb certa alegria perquè els kilòmetres van passant molt ràpidament, fins a trobar el riu Daô, a on farem unes bones parades i algun banyet.

Aquesta Ecopista segons ens han dit que pot connectar-se fins a Coïmbra, però segons sembla passa molt per carretera i no està gaire indicada.










OBSERVACIONS VÀRIES:

- Molt important!!, abans d'entrar a Portugal, mireu bé el tema dels peatges per internet, la cosa és molt complicada, o bé en entrar a la frontera mirar si hi ha informadors del tema. 

-Vouzela, el poblet de les dues primeres jornades. Hi tenim un càmping (al centre de Portugal quasi no hi ha càmpings). Aquest està situat quasi a dalt d'una muntanya. El càmping és molt gran i sembla que la gent i tingui la segona residencia. No hi aneu pas a l'agost, ni caps de setmana.

-Per la Ecopista Dâo, un lloc molt interessant per allotjar-se ( tan sols furgonetes i autocaravanes)  al poble de Sao Joao de Areias. Ho porta el flamenc Ronny, un xaval super encantador i amable. Lloc molt tranquil amb piscineta, barbacoa i serveis. Tan sols té 6 places i està a 6 km del lloc de sortida. https://www.terra-de-iguanas.com/. Preu de 12,5 € 2 persones i furgo, a més inclòs el corrent i el pa que et porta al matí acabat de fer.


- El turisme en aquesta zona pràcticament és portuguès.

 -Els tracks de les rutes els podeu trobar al Wikiloc, però està tot molt ben indicat.

-Època millor per anar-hi, menys juliol i agost.

- I com diuen els de l'article: Vouzela és tota una gran pastisseria, aneu molt amb compte de no guanyar pes.


EMPRESES TRÀNSFERT:


Sector Vouga:

-Sportnatura: +351916440506

-Nomadas: +351965044202

Els preus aproximats bici+persona 20 €


Sector Daô:

Abelenda Bike Rental: +351963444663

Preu de 17,50 € bici+persona


CÀMPINGS PER AL CAMÍ:


A Peñafiel (bonic castell) Càmping Riberduero, molt net i tranquil.

A Ciudad Rodrigo, Càmping "La Pesquera", visita obligada al poble.

A Tordesillas, Càmping "El Astral" visita al poble del Tractat del mateix nom.