Cursor

Crossbone Skull

dilluns, 19 de juny del 2023

Vall Fosca d'Espui al Estany de Filià en BTT



De nou som a la Vall Fosca, com agrada tornar-hi!, potser una de les valls més tranquil-les del Pirineu, i més, fora de la temporada d'estiu, be potser la unica epoca del any en que hi ha gent. Ens porta molts records les seves contrades sobre tot al hivern, les rutes d'esquí de muntanya, sempre tant solitaries, les tantes vegades que hem vingut al Opens d'esquí de muntanya, sempre tant bent organitzats per la Ceps de la Pobla.

Aquest cop venim amb les BTT, sortirem del poble d'Espui per anar a buscar la pujada del dia, seran quasi 1100 metres de desnivell fins a l'Estany de Filià, en prou feines 12 km, això si, sempre acompanyats d'unes vistes espectaculars de totes les muntanyes de la Vall.

Deixem poc després de sortir del poble, la carretera que va cap a Cabdella, deixem també a l'Angi que se'n va de ruta amb la gravel i comencem a pujar per al Bosc dels Castellons, en un continu de ziga-zagues que ens van fent guanyant alçada, per sort el camí és força ombrívol, ja que la calor avui es fa notar.

Un cop superat aquest tram de bosc ja sortim a terreny més obert i ens acostem al Riu Filià que l'anirem a travessar per un pont per passar a l'altra riba.

Continuem pujant fins a arribar al refugi i fer una pausa per menjar una mica, quins records d'aquell dia que vàrem despertar-nos al matí i vàrem veure que havia estat nevant tota la nit, sort que anàvem amb tot terrenys aquell cap de setmana i vàrem poder sortir i tirar avall per la pista amb un gran tou de neu.

Creuarem de nou el riu, per enfilar cap al Cap dels Bous, a on veiem encara el desgavell d'allò que havien de ser unes pistes d'esquí. Ja veiem el rampot important del matí, jo prefereixo anar per la pujada d'herba, superat això, els últims metres i ja som a l'estany de Filià.

Ha estat una pujada dureta, però ara veient tot el que ens envolta, ha valgut molt la pena. Els núvols ja ens van avisant que d'aquí poc s'acosta la tempesta, girem cua ràpid, passem per al refugi i quan trobem la tanca girem a la dreta per encara l'última pujadeta i començar la brutal baixada, encapçalada per l'Artur que no deixa cap moment de respir, bé sí, una petita paradeta a l'ermita de la Fa.

https://www.wikiloc.com/mountain-biking-trails/circular-espui-al-estany-de-filia-138053825

 

Allotjament: https://www.hotelvallfosca.com/ un bon lloc, tranquil, portat per gent molt competent, bon menjar, tranquil·litat, unes habitacions formidables amb molt bones vistes, molt interessats sobretot amb la gent que fa muntanya i bicicleta, volent oferir un servei per aquest sector. A nosaltres ens varen preguntar per al servei que ens havien ofert, tant de menjar com d'allotjament i la veritat que immillorable, tant que hi tornarem i el recomanarem, ja que encara hi ha pocs llocs a on es pensi més per al turisme actiu, sobretot en el tema horari  dels esmorzars i la qualitat per poder així superar les etapes del dia. Ah!, sí, després de sopar unes bones copes de ratafia tot mirant els estels i gaudint del silenci.


Després de la ruta un bon lloc per anar a fer un mos: Bar la Mina a Torre Cabdella, bon menjar argenti, bona gent i molt simpàtics, també super recomanat.








 

coll Triador al fons

creuant el Riu Filià








refugi 













Mare de Déu de la Fa






Estany de Filià, collada de Verdins i Tossal de la Collada


tarters de la Coma dels Estanys

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada