Cursor

Crossbone Skull

divendres, 30 de juny del 2023

Circular per les planes d'el Rosselló





















"Mirant la llarga platja de sorra plena de gent torransa al sol d'estiu, amb venent al cap aquelles fotografies de Robert Capa, a on reflectia la misèria i la tristor de totes aquelles persones que varen patir i morir al costat del mar , entre el fred i el vent de l'hivern."


Farem una ruta circular per les planes del Rosselló tot sortint del poblet de Tatzó d'Avall. Aquesta ruta la totalitat la farem per petites carreteretes entre un paisatge típicament mediterrani.
El nostre primer objectiu serà anar a visitar el bonic poble d'Argelers i d'aquí ja agafarem direcció a la costa per anar a visitar les boniques cases del Racó i la seva bonica platja que serà l'última abans de començar la costa ben escarpada de penya-segats.
Tornem de visitar el poble per anar cap a les platges d'Argelers, a on tan tristos records porten les seves sorres. Entre el passeig al costat de mar i entre els frondosos pins, fem una parada al monument dels que varen deixar la vida en el que va ser el camp de concentració al costat del mar, tota aquella gent que escapava dels feixistes per trobar un acolliment a França, però que per a molts va ser la tomba o la misèria.
Continuem per al litoral per anar cap a la reserva Natural del Mas de Na Riu ( a tot arreu trobareu en francès: Mas Larrieu) i d'aquí ja deixarem l'allargassada costa per anar a buscar el riu Tec per anar tornant, no sense abans fer una parada per visitar el Cementiri dels Refugiats.
Abans d'arribar a Tatzó d'Amunt, podem sortir uns metres de la ruta i visitar un petit llac que aprofitant la gent de la zona per anar-hi a pescar.

Ja veieu doncs una sortida per anar fent, coneixent llocs amb història, que ara potser més que mai no podem deixar d'oblidar. 

Avui no bufa la tramuntana, l'aire és càlid i les vinyes donant color al paisatge, com les figueres de moro que estan ben florides, al fons el Canigó, el Rosselló unes terres ben catalanes que tenim a tocar i potser no hi anem gaire a visitar.

Vicenç Prat :

-Bé, però on és el camp?
-El camp?, és això el camp.
La platja (d'Argelers) neta i pelada,
fosc negre i, més al lluny, uns petits
focs. Glaç damunt la sorra, cap
barraca ni cobert. Res, només
ombres i ombres de gent que van
d'ací d'allà. Miro el rellotge, poso
l'abric a terra, la maleta per coixí, i
em sento caure dels ulls unes 
llàgrimes com cigrons.
 


- Km : 30, ruta totalment planera

- Eviteu els dies d'estiu per la gentada i els diumenges al matí per anar al Racó que ja mercat i està a petar de gent.

- Lloc d'estada: càmping "Le Haras" a Palau del Vidre. Un càmping que a l'entrada té una biblioteca, ja ho diu tot.

La revista Descobrir del mes de juny del 2023 (núm 298) fa un especial Rosselló Marítim que ens pot ajudar una mica a conèixer aquest territori català i no occità.

















0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada