Cursor

Crossbone Skull

dimecres, 2 d’octubre del 2024

Camiño dos Faros (A Costa da Morte - Galicia)





Un grup d'amics és varant trobar un dia a Malpica i varen tenir la suggerent idea de començar a caminar per tota la Costa da Morte fins a arribar a Fisterra, tot enllaçant els fars que es troben en aquesta costa tan esgarrapada. A partir d'aquí any rere any si anaven fent marxes, començant a ser un grapat de persones i acabant ja en més de 600 en les últimes edicions. Una ruta que es va anar perfilant sense cap suport econòmic de cap entitat ni administració, una cosa que es movia sense cap ànim de lucre, tan sols era donar a conèixer aquestes costes, aquests pobles i els seus paisatges.

Però tota aquesta aposta, ja comença a donar els seus fruits en la comarca, ja que cada cop són més la gent, els que estan cridats per fer aquesta ventura " El Camino dos Faros està entre les 50 millors vacances d'aventura del món- The Telegraph". Segons ens diuen d'abril a octubre, cada any són més la gent que s'apropa, prenent una mica de protagonisme al ja clàssic "Camino de Santiago".

Fent el camí podrem anar copsant la difícil feina que hi ha en tot el recorregut, tant de marcatge, com la més difícil, de netejar i obrir els camins, entre els matolls de punxes "els toxos" que sense un bon desbrossament no es podria passar. Ara sembla que també molts municipis per on passa el camí i veient el negoci, ja col·laboren a fer que el camí sigui desbrossat" " Porto recorreguts uns 16 països fent senderisme i O Camino dos Faros està en el Topten de totes les rutes. És molt autèntica. Ara, però teniu una obligació: conservar-lo com està. Thoster Hoyer. Wandermagaxine".

Anirem doncs a seguir aquest meravellós camí, serem com diuen uns: Traskos, envoltats de paisatges grandiloqüents, on l'olor de mar i el soroll de les ones ens faran caminar com si estiguéssim en una profunda meditació. Per la meva part no explicaré gaires coses de la ruta ni de les etapes perquè dins la web https://www.caminodosfaros.com/ , tot està molt ben explicat, potser alguns detallets que potser són importants.

Nosaltres la ruta la vàrem fer amb el nostre cotxe i fent trasllats amb taxi (força barats perquè les distàncies són molt curtes per carretera).



entrevistats a la TV de Galícia


1-MALPICA - PLATJA MINYONS.-

22km . Desnivell 650m.
7 a 8 hores.
Cal portar una tovalloleta per eixugar els peus, ja que creuarem un rierol.

- Tornada a Malpica amb taxi.












2-PLATJA MINYONS - PONTECESCO.-

28KM. Desnivell: 1050m.

7 a 8 hores.

- Taxi a Platja Minyons. Pontecesco a Malpica taxi.












3-PONTECESCO - LAXE.-


17KM. Desnivell. 400 m. (fàcil)

4 a 5 hores.

Aquest dia la ruta entra a l'interior per anar a veure un dolmen, nosaltres ens la saltem, perquè sembla que no tingui gaire sentit a l'itinerari. El noi del Montseny i va anar per arrodonir el track.

- Maplca a Pontecesco, baixem el cotxe. Laxe a Pontecesco en taxi.










4-LAXE - AROU.-

18KM. Desnivell:220m (fàcil)

4 a 5 hores.

- Pontecesco a Arou en cotxe. Taxi fins Laxe.












Barraca de Man, una història commovedora

5-AROU - CAMARIÑAS.-


24KM. Desnivell 300M.

5 a 6 hores.

- Cotxe d'Arou a Camariñas. Camariñas a Arou taxi.


















cementiri dels anglesos






Arribada de la borrasca Aitor, dia de descans, portem el cotxe a Muxia.




A l'esquerra de la imatge l'escultura "A Ferida " que recorda el desastre ecologic més gran d'Espanya del bessament de petroli del barco el "Prestige"


6-CAMARIÑAS - MUXIA.

 33km (la més llarga) Desnivell 700 m.

6 a 7 hores.

La més llarga, però la més senzilla, sobretot transcorre per bosc, comença a coincidir en alguns llocs amb el Camí de Santiago.

-Taxi Muxia a Camariñas.








7-MUXIA - LIRES.-


32Km. Desnivell 1200 m.

8 a 9 hores.

La més dura i trenca cames, a partir del km 14 posar millor pantalons llargs.

Taxi Muxia a Lires. Acabada l'etapa portem el cotxe a Fisterra.












LIRES - FISTERRA.-

22km. Desnivell: 900 m.

5 a 6 hores.

L'etapa dels penya-segats.












unes companyes de ruta que ens varen seguir força tros


 Cap de Fisterra



https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/o-camino-dos-faros-costa-da-morte-ruta-completa-las-8-etapas-de-malpica-a-cabo-fisterra-186493048 

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-do-faros-1-etapa-malpica-a-platja-de-minons-185525826

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-do-faros-2-etapa-ninons-faro-roncudo-ponteceso-185654245

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-do-faro-3-etapa-ponteceso-castro-de-borneiro-dolmen-de-dombate-laxe-185793652

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/o-camino-dos-faros-etapa-4-laxe-faro-de-laxe-praia-de-soesto-praia-de-traba-praia-de-arou-185918009

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/o-camino-dos-faros-costa-da-morte-etapa-5-praia-de-arou-cemiterio-dos-ingleses-faro-do-cabo-vilan-c-186013053

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/o-camino-dos-faros-costa-da-morte-etapa-6-camarinas-faro-da-punta-do-lago-faro-da-barca-monte-corpi-186228989

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/o-camino-dos-faros-costa-da-morte-etapa-7-muxia-miradoiro-monte-buitra-faro-do-cabo-tourinan-lires-186329792

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/o-camino-dos-faros-costa-da-morte-etapa-8-lires-praia-do-rostro-monte-veladoiro-faro-de-fisterra-186492667


Recomanacions:


-La ruta està indicada en marques rodones i anagrames de la ruta de color verd, però millor portar Gps, ja que en algun lloc no es veuen.

-La ruta no és senzilla, molts puja i baixa (més de 5000 de desnivell), a més en algun lloc si està mullat, una relliscada pots anar a l'Atlàntic.

-Va bé portar pals, perquè les pujades són totes molt tiesas.

-Sabatilles de tacs i Gore-Tex, millor.

-Ser molt prudents si us voleu banyar.

-Totes les etapes, menys les dues últimes, trobarem forces fonts.

-Si plou o fa molt de vent, en alguns llocs pot ser complicat.

-No trobarem cap lloc per menjar entre les etapes.

-El temps en aquesta zona és molt complicat de fer alguna predicció bona, la gent de la zona consultant el temps tot mirant a on estan enfocant els molins aeròlits.

Una de les webs més efectives és la: www.windguru. 


Alguns llocs per dormir:

 Malpica.- Pensió JB. Bon tracte, habitacions al costat del mar. Podeu comprar el

                 menjar i anar a dalt del terrat, vistes espectaculars.

Pontecesco.- Pensió Teyma. Tenen samarretes i altres coses de la ruta.

Camariñas.- Hotel Stela Mare. Bons sopars i esmorzars.

Muxia.- Pensió La Alemana. Excel·lent tracte. Bon menjar i sobre tot l'esmorzar.

                  Casa patrimonial.

Fisterra.- Pension Rives. Normaleta.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada