Cursor

Crossbone Skull

dissabte, 17 de febrer del 2018

Campelles a l'estació de tren de la Molina“Hace diecisiete años que hago este trayecto y és la primera vez que veo tanta nieve”.
                                                                                            El “pica-pica “de la Renfe
                                                                                       ( Trajecte Puigcerdà – BCN)

Seguim doncs traient de les estanteries de la nostre biblioteca ressenyes de rutes d’aquelles que és feien abans com i havia neu, com és el cas d’aquest any. Aquest cop hem tornat a fullejar el llibre de “La Vall de Núria. Balandrau-Taga-Puigllançada) de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, de les clàssiques guies de la CEC, aquesta escrita per Manel Brochs i Francesc Xavier Gregori i m’ha vingut a la idea després de mirar un sector que quasi mai i anem per manca de neu que és el sector que quant pugem per la Collada de Toses ens queda tot pujant a l’esquerra, una sèrie de turons arrodonits que van de la Serra de Montgrony  fins el  Puigllançada, doncs perquè no ara que podem fer-ho a mes aprofitant que a la Molina i tenim neu fins l’estació, provar de fer una d’aquelles travesses que nomes és poden fer un cop . Aconsegueixo  convença  sense gaire esforç, a dos companys per l’aventura, J.j Padnon i Lo Presi, agafem el divendres festa doncs el pronòstic de Meteomuntanya donen com a dia sense vent, important doncs la major par de la ruta ho fem per carena, sense fred, núvol però sense pluja, vinga dons provarem de fer la “Travessa Campelles a la Molina, o a l’ estació de tren de la Molina”.
Ens porta a Campelles el lloc de la sortida el taxi de Ribes (Jordi 637215255)el dia és gris i espurneja una mica, el taxi ens deixa una mica mes enllà del poble just al costat del cementiri i lloc a on ja trobem la pista colgada de neu, ens acomiadem del taxista i ja ens posem els esquís. Seguim per la pista amb traça feta per raquetes cosa que ens facilita molt la feina doncs la neu esta pastetes i de molt difícil obrir traça, podríem escurçar la pista fen dreceres però és mes còmoda fer marrades per la pista que no escarrassar-nos obrin traça. En principi anem seguint les marques que ens portarien a Nevà i així arribem al refugi del Pla dels Prats, d’aquí deixem la pista principal i ja ara si en forta pujada per bosc que encara trobem traçat per les raquetes fins trobar-nos  al refugi de la Covil, el plugim comença a ser pluja intensa,  ens en recordem dels de la Meteomuntanya, entrem al refugi que esta net i acollidor, estem força mullats, però per sort trobem llenya seca i que porto un encenedor a la motxilla. El Presi no s’ho pensa i ens prepara un bon foc, qui ens ho hauria de dir, mig mati al costat de una bona llar de foc, el tres assentats en un troncs fen petar la xerrada, s’hi ho haguéssim sabut portem unes botifarres.
La cosa no amaina, anem mirant per els mòbils el radar (facilitats de les noves tecnologies), per mirar quant podrem sortir, el temps passa i ja veiem que la travessa la tindrem que desdir, però la millor opció serà pujar a la carena i baixar per Navà, doncs per Campelles la baixada és penosa i a mes el cotxa el tenim a Ribes, al menys de Navà podem baixar a Planaoles i agafar el tren.
Fa dues hores que esperem el moment, el radar ens recomana sortir, amb el cos escalfat deixem el caliu del refugi que tan amb gaudit i enfilem la dreta pala cap el  Pic del Covil (2001m), anem seguint per la carena obrin traça cap el coll de Coma Ermada i el Cim de Costa Pubilla(2053m), baixem sense treure pells cap el Coll de la Bona, aquí tenim que ja decidir si baixar cap a Nevà o seguir amb l’ establer, però cosa curiosa per el sector del Berguedà, esta ben serè i els núvols s’han quedat cap el sector de Núria, contem el temps que ens queda per fer la travessa, la cosa ens be ven justa, però optem per seguir el que teníem previst, ara però tindrem que anar amb la marxa mes rapida.
La carena va fen pujades i baixades per cims i colls, les vistes son fenomenals, comença a sortir el sol , la calor és fa notar, Pedra Picada, Serrat del Paravent, Serrat de la Moixera... ja ens acostem el Puigllançada ja el tenim mes a prop, com a prop tenim una gran quantitat de figures que ens miren, son isards potser no havíem vist mai tants de junts.  Ja veiem la carretera de Castellar de n’Hug, el dia de cop i volta és tapa, però ja ho tenim,  estem al Cap de la Creueta(2066m), traiem pells i comencem a baixar, no veiem el contrast de la neu i la cosa és fa molt feixuga, arribem al fons del torrent i tornem a posar pells per anar en direcció a la carretera, el temps és complica amb pluja, farem els dos kilòmetres que ens quedem per arribar als Alabaus per carretera per no perdrà temps. Arribem a l’estació i anem a buscar una pista que tot faldejant la muntanya ens portada a cap a Roc Blanc i d’aquí traiem pells per anar cap dalt de la pista de l’Estadi i d’aquí anar a buscar l’antiga pista que antigament baixava cap a l’estació.
Encara i han les velles cadires, l’antiga estació inter mitja, quins records !!, anem baixant entre xalets, ens tenim que treure de tant en tant els esquís doncs han netejat algun camí o tenim que travessar la carretera, però a la fi tenim l’estació a tocar, es va fent fosc, hem arribat justets, molt contents i feliços doncs ho hem aconseguit , això que quant estàvem a la cabana no donàvem res per el dia de avui. Ara toca esperar el tren,  dins l’estació s’està calentó, hem anat a buscar uns entrepans de truita i unes cerveses, llencem a la paperera la capa rosa de plàstic que és va trobar el Presi a la cabana i que l’hi ha servit per que la motxilla no és mulli. Arriba el tren que ens portarà a Ribes, a dins una bona caloreta llàstima que el trajecte sigui tan curt si no hi faríem una bona becaina, total ja fa 10 hores que hem sortit.

Ruta realitzada per J.j Padnon, Lo Presi i jo. Realitzada en 8 hores, mes dues de repòs al refugi, en  28 kilòmetres i 1500 metres de desnivell.
Refugi  de la CovilCosta Pubillabaixant del Cap de la Creueta

Lo Presi, carretera Castellar de n'Hug


antiga estació inter mitja de la Molina

J.J Padnon i Lo Presi a l'estació de la Molina1 comentari: