Cursor

Crossbone Skull

dijous, 22 d’agost del 2013

Le Lot - Garonne tour en bicicleta

estació Montauban

Cahors


Montech

canal de Montauban

canal del Garona

pont Valentré

Valentré

chateaux de Mercuès
Puy

sortint de casa

parada foto castell

Villeneuve du Lot

Villeneuve


area de servei per ciclistes!!!
el Garona
La ruta que volem fer és una circumferència que uneixi el riu Garona i el Lot o Olt amb occità.  Desprès d’estudiar-nos una mica la logística decidim deixar la furgoneta al càmping de Trescasses a 2km, a les afores de Castelsarrasin a prop de Tolosa. El càmping en qüestió és molt tranquil i amb grans ombrades i al costat del Garona, tot ell esta rodejat de camps de cultiu sobre tot de kiwis, no és que tingui moltes prestacions, però per el tema deixar la furgo varis dies resulta molt econòmic.
El primer que fem desprès de tenir les alforges preparades per l’endemà és anar a buscar el canal en la ciutat, la cosa sembla senzilla però a nosaltres ens va costar una mica, sort de una bona dona que amb la seva bici i tota ben vestida ens va acompanyar fins a lloc.


Primera etapa-. (de transició) Castelsarrasin – Montauban.-32km.Tren fins Cahors

Sortim del càmping amb la ruta apresa fins la trobada del “Canal dels dos Mars”, una de les rutes ciclables  mes llargue de França, que va des de d’Atlàntic passant per Bordeus resseguint el Garona i desprès al passar per Tolosa prenent el canal du Midi fins el Mediterrani. És una gran ruta ciclable, que nosaltres ja varem tastar farà uns anys tot sortint de la Val d’Aran fins a Tolosa per una via ciclable  i resseguint el Midi fins el mar.
Resseguim doncs el Garona uns 22km fins al poble de Montech, un cop arribats al embarcador anem a la oficina de turisme per preguntar sobre el canal que puja cap a Montauban. Ens indiquen que tenim que creuar el pont i prendre la ruta ciclable en sentit invers tot passant per el cementiri i a pocs metres entrarem en el canal, però que la pista no esta condicionada com la que venim. La veritat és que al començament la pista va per sobre d’un talús per sobre el canal i trobem molts de picons, i amb les rodes llises optem per agafar una pista amb millor ferm que va paral·lela al canal. En un punt donat la pista és troba amb un pont de carretera i la deixem per seguir per la ruta normal ja que la cosa esta molt millor.
En 8 km arribem al final del canal i l’embarcador, girem a l’esquerra a la dreta ens queda un bar i a pocs metres entrem en un petit túnel a ma dreta, que ens portarà al centre de la ciutat. Important primer anar a l’estació per mirar els horaris de tren.
Volíem enllaçar Montauban i Cahors en bici, però la cosa semblava complicada, doncs les carreteres per on teníem que passar eren bastant transitades per això varem optar per fer el trajecte en tren, que serà de 30’. Si tenim temps i ganes la ciutat val molt la pena veure el seu casc antic.
Altra cosa que ja a tenir en compta. L’estació de Montauban sols te un pas d’escales per anar a la via de la direcció a on volem anar, la qual cosa suposa que amb les bicis carregades una feina bastant feixuga, igualment passa en arribar a Cahors.
Un cop arribats i fora de l’estació, anem a buscar el càmping que esta a uns 2km riu amunt,  el Rivière de Cabessut i nomes entrar veiem un cartell de ple, intentem provar sort i el cap del camping (que parla castellà) diu que te una zona per bicis i gent a peu, doncs és veu que és zona de pas del camí de Sant Jaques que va cap Espanya. El càmping te piscina cosa que aprofitem de bon gust, els serveis son nets l’únic problema és que hi va haver sarau fins altes hores de la nit amb un Karaoke, d’allò mes cutre.


Segona etapa.- Cahors – Puy l’Evêque camping.- 69km.

( Els kilòmetres, però penseu que 2 o 3 d’ells  son fets dins els pobles i com a visita turística.)
Val la pena abans de sortir anar a fer un volt per la ciutat romana situada en mig d’un meandre del riu, i descobrir els seus jardins secrets. Un cop la visita sense guiar comencem pròpiament la ruta del Lot i el primer que ens trobem és el fantàstic pont  de Valentré  que podem creuar de riba a riba amb la bici. Per sortir de la ciutat tindrem que passar potser per el tros mes lleig de tota la ruta doncs estem al costat de la carretera i entra centres comercials, però be de seguida ho deixem per dirigir-nos al petit i pintoresc pobla de Pradines ja al costat del riu. La ruta a partir d’aquí passa generalment per camps fruiters: gira-sols, nogueres, vinyes, presseguers, pomers...sempre per el costat esquerra del riu, fen servir petites carreteres comarcals i petites pistes asfaltades, passant per el costat de petites cases de pagès i cellers de vi que  si volem  podem fer unes bones parades per fer-hi uns tastets, ara vigileu al final de la jornada. De vegades ens podem pensar que és una ruta plana, però al lloro!!, que la cosa enganya una mica, en aquesta primera etapa tenim tres rampes, que si que no son de primera categoria, amb el pes de les alforges, la cosa varia una mica.
Cal anar però mirant cap el canto dret del riu doncs ens aniran apareixent sobre turons uns magnífics castells, quasi com si estiguéssim al Loire.
Altres pobles que passarem aquest dia és Douelle, pobla vinater per excel·lència, amb un bonic embarcador, la nostra ruta va seguint el curs del riu, però aquest fa com una serp que és cargola i de vegades tens la sensació d’estar fent voltes per allà mateix. El cas mes clar és al pobla medieval de Luzech, aquí la ruta ressegueix un gran meandre fins al final a on i trobem la capella de Notre-Dame de l’île, tota ella envoltada d’un gran silenci a on i podem fer una parada per menjar. La qüestió que desprès de fer uns kilòmetres per el meandre, tornarem a situar-nos a l’entrada de Luzech, però al altre canto del pont. D’aquí seguirem cap a Albas a on creuarem el riu per un pont  per arribar d’aquesta manera a Castelfranc fent servir una antiga via de tren que anava  de Cahors-Monsempron-Libos, un cop aquí segons l’època de l’any que feu la ruta ens podem fer un bon bany en una zona condicionada en el riu.
21km mes i arribarem a la bonica ciutat medieval a sobre de un turo de Puy l’Évèque, però com que la carretera esta tancada ni mes ni menys que per una cursa de bicis, decidim tirar cap el càmping i deixar la visita per l’endemà al mati. Be el càmping, esta a 3 km del poble i quant ja n’estàs tip la cosa comença a carregar, el càmping en qüestió és “Les Vinyes” . En aquest cas també el trobem força ple. Els serveis estan força desens i també i trobem una petita piscina que sempre va be per passar la calor..


Tercera etapa.- Puy L’Évêque – St. Syvestre 52 km.


A primera hora desprès d’esmorzar i desplegar els trastos, ja un ritual, anem a Puy a visitar el poble com que els carrers son molt redreçats deixem les bicis al costat de l’oficina de turisme i visitem els carrerons a peu.
Continuarem tot seguit a Vire-Lot, canviem de nou el costat del riu i seguim per el marge dret tot entrant en una pista  en una bonica zona de bosc al costat del riu, seguirem sense molts ensurts fins arribar a Fumel i el seu famós castell. La sortida del poble és una mica embolicada, doncs tenim al costat un altre poble Montsempros i al estar junts la cosa s’embolica una mica, nosaltres tenim però que tenir com a referència que hem d’anar al poblet de St.Vite al costat oposat per on anem, seguirem doncs per aquesta riba fins arribar avui de hora per poder comprar menjar a St. Syvestre de Lot, que esta tot creuant el Lot de nou. El càmping esta ple, però ens troben un petit lloc al costat de la piscina, quina sort!! A mes el supermercat esta a 100 metres, una delícia, avui podrem triar!!. Càmping  Les Berges du Lot , bon preu i molta tranquil·litat.


Quarta etapa.- St.Syvestre – Aiguillon. 68km.

Avui tenim la visita de la meravellosa ciutat de  Villeneuve de Lot, per això valdrà fer-hi una bona visita cultural que ens costarà quasi mig mati, però val molt la pena.
De Villeneuve sortim cap a Cassenuil ciutat medieval a les dues ribes del riu, en la qual arribem per una bonica via verda, que aquest cop la compartim hem molta penya que va en bici.
Seguirem la ruta per entre camps d’arbres fruiters, sobretot pruners, algunes prunes madures cauen per el camí cosa que aprofitem per tenir de postres. La vall és va obrint el riu cada cop el tenim mes a prop. Ste Livrade Lot, Fongrave, Temple Lot, tots petits pobles medievals a la riba del riu, com Castelmoron amb la seva petita platja que convida a fer-hi una banyada. Terres de cultius, petites masies, camps omplerts de quietud i de color groc dels  gira-sols, queda poc per el final del Lot, Clairat poble també medieval amb la seva  abadia benedictina, tancarà el recorregut per entrar per carretera fins els últims kilòmetres a la ciutat d’Aiguillon, on farem estada.
Arribem en dia de festa i a mes festa especial d’ Espanya, amb paella, cante, toro envolat, en fi, no ens hi quedem, solsament anem a comprar una bona botella de vi de la zona en un productor que te la paradeta a la plaça a on és farà la festa.
El càmping esta situat al costat del riu amb una bona ombra i en un antic moli,això si l’inconvenient, al costat d’una carretera i molt de soroll, una llàstima!!. Us aconsellem el càmping que és troba al costat del Garona direcció Buzet, a on  tenim que anar dema.

Quita etapa.- Aiguillon – Castellsarrasin.- 95km.Aiguillon el Lot dona les seves aigües al Garona, nosaltres tindrem que fer servir el seu canal per arribar al lloc de sortida. Per això de la plaça del poble seguim el carrer tot recta fins trobar un semàfor, aquí girem a la dreta en baixada, per anar a buscar la carretera que travessa el Garona i en poc mes de 8 km ens durá a Buzet-sur-Baïse, amb el seu embarcador. Aquí de nou tenim el canal dels dos mars que ja no deixarem en els llargs kilòmetres que ens queden fins el destí. Poques fons i llocs per comprar menjar per el camí. La ruta del canal és totalment asfaltada, i com en altres dies no havíem trobat en prou feines gent, aquí els trobarem a tots.
Al càmping retrobem de nou la furgo, hem acabat la volta i hem passat molt bons moments, solsament hem tingut una punxada, els dies han estat calorosos i els nostres culs han sofert una mica, però el que queda son les vivències que fas i els records que et queden en aquets viatges lents en bicicleta, a on l’important és flairar l’aire en cada cantonada.Informació varia:

Km totals: 314Km, contant els “tours” turístics.
Desnivell: no trobarem gaires desnivells, en el tram del Garona cap, però en el Lot anirem fent petites pujades i baixades.

Cobertes a dur:  de cicloturisme, llises amb petit gravat.


Època ideal: potser la pitjor seria hivern.

Documentació: a les oficines de turisme tenen unes fitxes tècniques molt precises amb explicacions i funda de plàstic del sector del Lot, valent 1€, també les podeu treure per Internet.

Com arribar al lloc de sortida: en cotxa Barcelona – Ax-les-Thermes- Tolosa i direcció Bordeus be per la nacional o autopista fins Castellsarrasin.
En tren Barcelona- La Tour de Querolt- Tolosa – Montauban.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada