Cursor

Crossbone Skull

dilluns, 1 de gener del 2018

Sortides Nadalenques de SKIMO al Capcir

Han arribat les nevades al sector mes nord del Pirineu Oriental, però acompanyades cada dia de vent fort i després de un canvi sopat de temperatures, això ha fet que la neu a part de un dia de “pow” els demes dies ens trobem amb un mantell transformat, amb neu crosta i neu pesada humida, a mes en pendents redreçats aquesta neu nova esta sobre una capa de neu endurida que  pronostica lliscaments esporàdics.

En resum el vent a treballats força el mantell, obagues amb un bon “crostó” i les cares sud el sol encara no calenta prou per estovar la neu i la cosa esta un pel magra. Per altre canto, els cims comencen a estar força ventats.


El primer dia i després de una nevada nocturna, tenim una petita finestra de bon temps al sector sud de la Cerdanya, el nord esta en torb. Anem a la Tossa d’Alp que fa encara sol, això si a petar de gent que va a pistes, tardem una bona estona per arribar a Coma Oriola. Esquís al peus i cap a munt, anem per la pista que esta mes a la dreta i que esta tancada, Isards, bona per pujar però no per baixar. Arribem a dalt, avui som força colla i tirem rapit avall doncs el temps ja comença a canviar.
Varem ser en la sortida: Txubi, Artur, Lidia,Lu Marzo, Regina, Lius, Presi, J.J padnon, Lo Presi. 







PUIGBALADOR.- 


La nit a estat nevant força i el temps no pinta gens be avui, decidim però anar a buscar el “pow” a les pistes de Puigbalador. Ens consta l’ho nostre arribarí doncs les carreteres estan força malament per la neu caiguda i molts cotxes estan “pillats”. Així doncs amb penes i treballs arribem a l’estació buida de gent, doncs actualment estan tancades, nosaltres i un munt de neu pols, be i alguns altres esquiadors de muntanya. El paisatge esta sublim, el dia de moment aguanta, però al encarrilar la pujada al Pic del Genibre, la cosa és complica, forta ventada i neu a sac, optem per baixar per el costat de les pilones del remuntador, doncs no veiem res, boí així la neu esta d’allò que en diem “pow-pow”. Tirem cap avall ara que hem trobar una pista. Però quasi arribant al cap de baix de l’estació i amb una forta nevada, no podem desistir de tornar a provar de baixar per una de les millors pistes de l’estació “les Crestes”, tornem doncs a pujar cap a dalt del Serrat Negre, un cop a dalt i ja desprotegits del bosc el vent és converteix en torb, trobem una caseta de dalt dels remuntadors que esta oberta i entrem, per sorpresa esta plena de francesos, arrecerats del vendaval. Estem tots coberts de neu, tot el que portem esta xop, però esperem el moment que no venti per baixar. Ens preparem, tot a punt, el vent no afluixa....ho intentem? Vinga doncs!!! Sortim de la casetas els cops vent son forts però un cop comencem a baixar els arbres ens protegeixen de les envestides del vent, la cosa encalma i al davant nostre tenim un descens espectacular per una pista verge amb una gran quantitat de neu pow, sols per nosaltres.
Hem petit una bona estona, però al final amb pogut xalar i de valent del únic pow d’aquest dies.

Varem patir: Lius, Lo Presi,Regi i jo.














INTENT PETIT PERIC.-

Dia de sol i menys fred, però el vent a mesura que anem pujant per l’itinerari de Skimo de Formigueres és va fent mes pales, de nou ensumem “pringada”. Arribem a dalt el telecadira de la Serra de Mauri, ara be el tros pitjor i mes desprotegit, la ventada és important i fins que no traiem el nas i les pells per baixar cap a Camporells, la cosa no és gaire afalagadora. Un cop anem baixant ja no notem el vent i encara podem tastar una mica de bona neu i caloreta. Arribem al refugi, aquest colgat completament, els guardes acaben d’arribar i tenen força feina per treure neu de les portes per poder entrar. Comentem com esta la ruta per baixar cap a la Vall de Galva per la Muntanyeta i ens ho desaconsellen per el risc d’allaus, canvien de plans intentarem el Petit Peric,  el qual veiem la seva silueta ben ventada, esperem però el canvi  a millor a partir de la una del mig-dia, això segons els partes de la meteo. Anirem cap a la zona de les Carboneres, amb un paisatge bucòlic i ple de neu, provem la primera baixada per una coma arrecerada i aquí la neu esta cremeta, a veurà si tenim sort i la neu de la pala que esta encarada a sud la trobem igual. Traiem pells i comencem de nou a pujar, les sensacions no son gaire bones, la neu és un “crostonas”, arribem als peus de la llarga pala, el vent és comença a notar, a copia de fer voltes maries, veiem que la cosa esta crosta perillosa, anem seguin però veiem que la baixada serà fotuda, per això decidim recular. Així doncs baixada de supervivència buscant bolets fins de nou tornar a posar pells per anar cap el refugi.
Ja és mitja tarda, el vent encalma, el dia és radiant, fen un petit mos a les portes del acollidor refugi, els guardes encara estan foten palades, ens mirem la silueta del Petit Peric i veiem que encara el vent aixeca la neu. Remuntem de nou cap a la Serra de Mauri amb una tarda tranquil·la. La baixada la farem xalant de valent per les pistes de l’estació.

Al final ens han sortit uns 1400 metres de desnivell i uns 18 km. 
Varem ser: Lu Marzo, J.j Padnon, Regi, Artur, Lius, Lo Presi i en Santi de la penya de "Bicicorriols" que el varem trobar sol per la muntanya i ens va acompanyar en la sortida.


baixant de la Serra de Mauri cap a Camporells

Refugi de Camporells, colgat de neu

Petit Peric


Santi

Lo Presi baixant cap a Les Carboneres

tornem a pujar


Santi baixant de la pala del cim

retorn a refugi de Camporells


Esquerra a dreta: Pic Peric,Puig de la Portella Gran i Puig de Morters


PORTE PUYMORENS


S’acosta el cap d’any anem cap a Porter Puymorens a fer gana, deixem la furgo al pàrquing de baix i comencem a pujar tranquil·lament, trobem uns coneguts que ens diuen que a dalt fa molt de vent i no és pot fer res. Veiem els cims (Roc Merler, Neressol, Pedourres, Coma d’Or, mes ventats que fa dies, el vent aixeca cortines de neu a les carenes. Arribem fins la petita cabana i toquem el dos, estem tips de dies de vendaval, baixem cap a la Cerdanya a preparar la festa de cap d’any.
Fem la despedida d'any: J.j Padnon, Lu Marzo, Angi i jo.

Bon any nou a tots i esperem un bons any amb bones traçades i esquiades. Salud.










0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada