Cursor

Crossbone Skull

diumenge, 21 de novembre del 2021

Circular Parc Natural del Penyagolosa en BTT

 



Anem cap a terres del País Valencià, en concret al Maestrat de Castelló. Farem estada al bonic poblet de Xodos, per intentar fer dues rutes en Btt.

El primer dia ens enfilem a les bicis amb un fred que pela, però com a mínim fa solet i sortim de Xodos per la pista de per sota el Tossal de Sant Cristòfol, a on ja començarem la llarga pujada d’uns 10 km. De mica en mica que anem pujant ja veiem el magnífic paisatge que ens envolta, la veritat sigui dita no havíem estat mai fent BTT per Castelló i la cosa ja ens comença a sorprendre molt favorablement. La pujada ens va fent entrar en calor, però de mica en mica van entrant núvols de la banda de Terol, que estrany les prediccions no eren de bon temps?

Deixem la pista de la dreta que va a Sant Joan i seguim pujant tot passant per sobre del Mas Sanaüja, ja som quasi a dalt  a La Banyadera, a l’esquerra tenim a tocar el Penyagolosa. Aquí el bosc sembla  bé de Pirineu, anem planejant per començar la primera baixada llarga cap al Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, avui com que no és festiu no hi trobem a ningú. Anem a mirar si està obert el Centre d'Interpretació del Parc, i si, està obert, tenim sort. El xicot ens diu si volem veurà un petit documental informatiu, doncs vinga  asseure’ns ben a prop del radiador i veurà una mica d'explicació del territori.

Un cop el passi, anem a veure una petita exposició, però la feina i no podem estar-hi molta estona, la feina de nou ens espera i toca de nou una bona i llarga pujada, amb un cel ben tapadot i molt més fred. Anem pujant fent frontera amb la província de Terol, deixem un desviament cap a Puertomingalvo, però encara ens queden unes bones rampotes fins dalt la carena, a on la pista per una estona va planejant. Sembla que vulgui plourà i tot, al fons podem veurà un paisatge de turons i barrancs, soledat total!. Comencem la llarga i tortuosa baixada per la Serra de la Batalla, aquí ja deixem el bosc i el vent i el fred fan acte de més presencia. Els braços i les cames comencen a estar castigats, però ja estem a tocar dels plans, el rebost de cultiu d'aquestes contrades. Per tot aquest sector encara es ven pales el pas de la guerra civil amb les innumerables trinxeres que ens van apareixent al nostre pas i que el temps ha anat tapant de mica en mica. Ja som a les terres de la plana amb els seus murs de pedra seca i de moltes barraques abandonades entre els camps de cultiu. Arribem a les cases d'Alberta i la carretera que el vent de cara ens portarà cap al bonic poblet de Vistabella, a on farem una visita per als seus portals. Sortim de Vistabella i ens trobem a l'ermita de Sant Antoni, aquí començarà el pastisset de mitja tarda. Un bonic i llarg corriol que ens fa xalar d'allò més una bona estona. Trobem una carretera, la deixem al cap de pocs metres per afrontar el "mur", un pujador d'aquells que fan furor. Un cop aquest mal pas, la pista ens porta dins bosc, ja som a mitja tarda, la llum es va esmunyir i el fred prem, unes quantes rampetes mes i ja estem a la baixada del barranc de la Solana. Quina meravella!, bona baixada, ens parem en alguna masia abandonada, que dur hauria de ser viure en aquestes terres, ja som a prop i gaudim d'aquests moments, no tenim pressa per passar la tarda. Arribem a la pista asfaltada, Mas Morvatges, una iaia ben abrigada amb un feix de llenya, per la llar de foc, la nit s'espera freda i més per aquí dalt. L’última baixada, quin fred! ja som al poble de nou, Xodos a dalt d'aquella roca. Que bé que estarem al costat de l'estufa de llenya tot fent una mica de berenar.

L’endemà, teníem previst una altra ruta, però el temps és desperta molt núvol i ple de boires, mirem el temps per la tele i donen pluges abundant a  Valencià i Castelló, un altre dia serà.

Ens han agradat molt i molt aquestes terres de segur que hi tornarem, no vàrem poder fer la ruta del segon dia, però varem aprofitat per fer visita turistica a la Cova Remígia ( amb un bon grupet i una millor guia) i vàrem visitar el bonic poblet d'Ares i  també Morella. Vàrem tornar cap a casa que ja es ponia el sol , deixem el Maestrat de Castelló, ah parcer!, de pluja ni una gota!!

Vàrem fer estada a l’Hotel Ana, l'únic que ja per al sector. Un hotelet força acollidor i calentet, els preus una mica carots, potser faltava una mica més d'esmorzar per la feina que havíem de fer, havent de dir que el fessin  una mica més d'hora, ja se sap, la gent de poble no matinant pas. Això si els propietaris molt simpàtics i atents, les coses com son.


https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/circular-parc-natural-del-penyagolosa-btt-89408341

https://www.youtube.com/watch?v=ig0uB7V-VAg&ab_channel=MalditoRecords










al fons el Penyagolosa


Sant Joan de Penyagolosa















al fons el Penyagolosa

















Vistabella, Mare de Déu de Loreto


Vistabella


Sant Antoni





corriol  de l'ermita de Sant Antoni




Pista barranc de la Solana




I més cosetes a contraportada:
















 Tornarem........





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada