Cursor

Crossbone Skull

diumenge, 25 de juny del 2023

Entre la Garrotxa i el Pla de l'Estany, circular gravel

 
lloc de sortida el Torn


https://www.wikiloc.com/gravel-bike-trails/circular-gravel-el-torn-salt-de-can-batlle-santa-pau-mieres-sant-marti-i-sant-miquel-de-campmajor-138654554


Arribem al petit, molt petit poblet del Torn, quasi quan es va ponent el sol, aquest dia de revetlla de Sant Joan. Potser aquí estarem a recer de la petardada i la gentada. Fem una volteta per al poblet, res 5 minuts i ja parem taula amb el sopar, la coca i el cava, de rerefons els ocells que van a dormir i fan les últimes piulades i les granotes que comencen el concert de la nit, que volem més doncs?

Quina mandra al matí amb la fresqueta que fa i la musiqueta dels ocells, el concert de les granotes ja ha finalitzat, obrim les portes de la furgo de bat a bat i deixem que l'aire fresc i el solet ens vagin espavilant.

Bé, la ruta matinal d'avui la farem entre les comarques de la Garrotxa i el Pla de l'Estany i aprofitarem per gaudir del paisatge, tan verd en què es troben tots els camps, gràcies a les últimes pluges d'aquests darrers dies. Visitarem molts llocs aquest matí, així doncs el temps no tindrà importància, ja va sent hora de posar-nos dalt de les dues rodes.

Sortim de Torn i anem a buscar la pista que va per al costat dels gorgs del riu Ser, fins a trobar una altra pista que va cap al Sallent. El proper objectiu és fer una visita al salt i gorgs de Can Batlle https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3388/. I serà en aquest punt, Sant Vicenç de Sallent on podem triar dues opcions, nosaltres vàrem fer servir la carretera, perquè no sabíem l'altre, que és agafar l'itinerari 14 que va conjunt amb el GR2, fins al salt de Can Batlle. Si aneu per la carretera després d'un petit coll, indicacions, seguim per pista asfaltada primer i després per un corriol pedregós que haureu de baixar de la bici, uns 10 minuts fins al salt. Els dos itineraris haureu de pujar per aquest camí pedregós. A si també, al bell mig d'un camp herbat, el que sembla un pedrot solitari, doncs no és un menhir!, la Pedra del Diable.https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3381/ .

Que bonic que és Santa Pau, una bona visita per al seu nucli antic, la plaça, el castell i seguirem pels afores per passar pel Passeig Basàltic del qual va ser format per una colada de lava.

Deixem Santa Pau, i cap al Collet de Colitza que ens portarà cap a Mieres, aquí farem parada a la botigueta de comestibles per comprar una beguda ben fresqueta i fer un mos sota d'una ombra.

Tot fent alguna que altre pujada i baixada arribem a Sant Martí de Campmajor, passem el poble i agafem una pista asfaltada que va cap a Sant Miquel de Campmajor, d'origen romànic amb tres naus, molt bonica i amb bona ombrada.

Proper objectiu, seguint la bonica pista asfaltada, lloc de pas de molt ciclistes, serà Santa Maria del Collell; que voleu que us expliqui que ja potser no sabeu, records tristos del que es va fer servir com a presó, lloc de tortura, afusellaments massius a la guerra civil, història feta servir per al llibre "Soldados de Salamina". En aquest lloc varem trobar un xicot amb els seus fills que buscava si trobava algun tipus d'informació, d'un lloc al costat de la carretera que hi havia una fossa on hi havien enterrats uns soldats nazis.

La seva àvia era de Mieres i diu com encara s'esgarrifa en recordar aquelles matinades, a les set , com se sentien els trets dels afusellaments massius.

El deixem i ens n'anem, amb una mica de cort encongit per al que suposa aquest lloc i el que hi va succeir.

Ja veiem el petit poblet de Torn, ja hem acabat aquesta bonica volta entre dues boniques comarques.


Per la gent que aneu amb furgoneta, passat el poble i passat un espai de jocs, trobareu un bon lloc per pernoctar. Uns metres més endavant, lloc per fer exercicis, trobareu un corriol, marques de GR, que si en preneu un a l'esquerra de baixada, podreu anar a fer un banyet, a les basses del riu Ser.
Salt i Gorgs de Can Batlle


Santa Pau

passeig basàltic


Sant Miquel de CampmajorSanta Maria del Collell


el Torn

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada