Cursor

Crossbone Skull

dimecres, 26 de maig del 2021

Peramola, sortides varies


 

Sovint quan anem cap Andorra tot venint de Solsona entre els pantans de Rialb i d'Oliana, quedem meravellats per les altives parets que anem veient al nostre pas. Indagant una mica ens adonem que és un lloc de moltes possibilitats i a més no hi hem estat mai, doncs vinga cap allà que hi anem.

Farem estada al bonic i acollidor pobla de Peramola, rodejat de contraforts, el de Sant Marc i Sant Honorat, al fons la Serra d'Aubenç.

Sortida circular a la Roca del Corb i Sant Honorat.

Segons diuen una de les rutes més boniques del Prepirineu. Per això anirem a deixar el vehicle, una mica abans d'arribar al poble a l'Hotel de Cal Boix. Un cop preparats comencem a caminar tot passant per al luxós hotel, a on a hores d'ara ja hi ha gent que fa un bon esmorzar.

Una mica més amunt ja trobem un desviament, prendrem el camí de l'esquerra, per l'altra serà el camí de tornada. Comencem la pujada, val a dir que trobarem forces pals indicadors en tota la ruta. La pujada es manté fins al Grau de la Porta, a on la cosa afluixa una mica, d'aquí anirem cap a Quatre Camins i seguirem tot passant pel Forat del Corb. Primera cruïlla, deixarem per una estona la pista principal i anirem a visitar les casa troglodita del Corb, habitada fins a principis del segle XX. Podem entrar a l'estança i comprovar com era per dins, el forn inclús encara es conserva.

Refem el camí fins a la pista principal i la seguirem tot passant pel costat de la Bauma del Corral, a poc deixarem de nou la pista i ens enfilarem per terreny de conglomerat fins a dalt a Sant Salvador del Corb, l'ermita romànica més petita de Catalunya, en un estat molt precari, això que diu la llegenda que la vigilava un escorço. Vistes fenomenals, que val a dir que tindrem en tot el recorregut, la Serra d'Aubenç, al fons de relleu calcari, i a on estem nosaltres, el Corb i Sant Honorat de terreny conglomerat, al fons el Segre i les planes de Tragó, el Pantà de Rialb.

Reprenem la baixada fins de nou trobar la pista principal, que la tornarem a deixar al cap de poc per pujar cap a la Roca del Corb. Aquí trobem els passos de les cadenes, que boi sent fàcils, en cas de la roca mullada poden ser perillosos. De nou vistes fenomenals, cap al coll de Mu, que aviat i serem, Honorat, al fons Cortiuda, que hi anirem demà i Aubenç, ara entre boires.

De nou, tornem a baixar i pista principal fins a Coll de Mu, ara ens dirigirem cap a Sant Honorat, per a qui faldejarem la serra, el camí entre conglomerat, algun tros equipat, anirem fent, no és complicat, però com he dit abans en cas de pluja o terreny mullat la cosa pot canviar. Passarem per al bonic barranc de Sant Honorat, i a partir d'aquí la cosa ja es va obrint fins que arribem a la cruïlla de la Font Viva. En aquest punt, pujarem cap a Sant Honorat, després en baixar tornarem per a qui fins a cal Boix.

Però bé ara toca pujar fins a dalt, però tot té un premi, l'ermita l'hi queden quatre pedres, però tenim dos miradors a sud i nord, que són el millore't de tot el territori, una bona estona badant segur que no ens les treu ningú, un bon lloc per fer-hi una bona parada i xalar de les vistes.

Tornem de nou al punt de la cruïlla que hem deixat abans i ja ara si, cap avall que fa baixada, cap a Cal Boix, parcer si encara teniu ganes abans d'arribar, podeu anar  a visitar la Font Viva (10 minuts).

Ara toca una cerveseta i una mica de bocata. I cap al tard abans que es pongui el sol, una passejada molt agradable per la" Ruta de les Fons "del poble, res 30 minutets a tot estirar, no ús decebrà i us farà entrar gana per sopar. Bé i perquè no, després de sopar, les mil passes que diuen podem visitar els carrerons del poble. Total jornada completa.

Temps total unes 5 hores, sense presses i moltes fotos. Millor època l'estiu i la tardor.







Casa del Corb



Al fons sant Honorat tot pujant cap a Sant Salvador




Sant Salvador del Corb


pujant al Corb










el Segre i les planes de Tragó


pantà d'Oliana

Sant Honorat, al fons la Serra d'Aubenç


l'ermita, o el que queda




Sortida en BTT cap a Cortiuda


Sembla que avui vulgui ploure almenys el cel està molt negrot, farem el que podrem, avui toca treure les bicis de la furgo. Anirem cap a Cortiuda, que havia sigut un petit poble que fins a l'any 1960 tenia 37 habitants i al 2009 en tenia dos, ara hi ha un refugi a on s'ofereixen, a part de fer estada, moltes activitats. https://www.refugicortiuda.com/.
Aquest cop no puc fer el track, ja que m'he quedat sense piles, però bé, no és gaire complicat.
Sortirem d'Oliana, per la seva horta i anirem a buscar el pont que creua el Segre, tot arriba'n a Tragó, anirem cap a l'ermita de Sant Llúcia, al costat de la carretera, una parada i comença a caure quatre gotes, esperem que no sigui res.
Seguim per la carretera, fins a trobar una pista ampla a dreta que ens portarà en direcció a Peramola. Trobem la carretera LV-5118, la seguirem uns metre avall per agafar la pista asfaltada que ens portarà a la urbanització del Camp del Fuster, per sobre el poble, fins que trobem la pista asfaltada que ja no deixarem. Els primers quilòmetres són asfaltats, anirem pujant, vistes a la dreta de la Roca del Corb i a mesura que anem pujant ja tindrem al davant la Serra d'Aubenç i al nostre darrere la Serra de Sant Honorat, no és d'estranyar que ens surti al pas algun cabirol. Passarem al costat de Cal Torrent, una mica més amunt per Cal Confós, amb boniques vistes i núvols ben negres a sobre nostre. I res amb uns 12 quilòmetres que hem sortit d'Oliana, arribem al coll  de Miamorta, petita baixada i ja som al refugi, i aprofitant les taules que hi tenim a fora i fem un mos tot fent petar la xerrada amb el guarda del refugi, que ens explica forçes coses de la contrada.
La baixada refem el camí, un cop arribats a Peramola, per on hem entrat fa una estona, no anem cap a la urbanització anem cap al poble, tot passant pel racó de Miquel Martí i Pol, que hi feia estades en aquest poble. Travàssem per l'Avinguda Roser Roca fins a arribar a la LV-5119, seguirem en baixada fins al cementiri a on agafarem una pista asfaltada, que deixarem per anar cap a l'esquerra, seguint velles marques de GR 1, que ens dura cap a Tragó i l'encreuament del Segre per al pont que havíem passat.

Ruta facileta d'uns 22 quilòmetres, per als plans de cultiu i les hortes, en aquesta època tenyits de vermell de les roselles i endinsar-nos  cap a la Serra d'Aubenç.
https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/peramola-cortiuda-la-roca-del-corb-castell-llebre-peramola-15591032, aquesta ruta és més potent i si teniu un bon dia segur que no us defraudarà.
Del refugi, si porteu un altre tipus de calçat que no sigui el de bici, també es poden realitzar vàries excursions per la Serra d'Aubenç, com el cim de Lo Coscollet 1610 m. Ah! i el més important, si ho reserveu és veu que en el refu fan unes paelles bones, bones.

















Travessa en kayak al pantà d'Oliana


I bé, abans de dir a deu, en aquestes terres i aprofitant que sembla que avui sí que farà un bon dia, que millor que aprofitar el matí i anar a creuar el pantà d'Oliana, ja que l'havíem vist des de dalt que millor que fer-ho ara per l'aigua, tot passant pels congosts a prop de Roca Regina.






Aquesta pobra cabra tenia la pota trencada






http://turismeperamola.cat/

http://masiaperamola.com/

https://kayaksandsummits.com/


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada