Cursor

Crossbone Skull

divendres, 4 de novembre del 2022

Visita a la Comarca de Daroca i Bici a Gallocanta


distancies que fan en els seus viatges les grulles








A mitjans octubre fins a mitjan desembre, del nord d'Europa arriben les grues tot fent parada a Gallocanta per descansar del seu gran viatge. Gallocanta és una estepa situada en un altiplà a uns 800 metres d'altitud, fronterer entre: Zaragoza, Teruel i Castilla la Mancha. De clima amb contrastos verdaderament extrems, hiverns molt freds i estiu molt càlids. La tardor doncs és un bon moment per fer-hi una visita i contemplar l'arribada d'aquests ocells.
No explicaré el detall dels seus sistemes de navegació, ni com interactuen entre ells, pàgines més especialitzades es poden consultar per internet.
La veritat és que ja arriba'n al petit poblet de Gallocanta ja podem escoltar en tota plenitud els càntics de les aus, veura els seus vols en formació de V, el seu descens a les aigües i les pujades buscant els corrents d'aires, tot un espectacle digne de ser admirat i observat, costa pensar com podent volar tants i tants de kilòmetres, alguns es quedaran en aquesta reserva, altres, però seguiran el seu camí cap Extremadura o Àfrica.
Nosaltres també hem vingut cap al sud, buscant aquests paisatges sense fi, de grans horitzons de planúries plenes de vida, en un paisatge àrid i sec, però que contrasta amb zones humides que en aquesta època estan plenes de color com petits oasis:Agualluvia, Hozes de Piedra, el Rio Piedra per l'extraordinari Monasterio de Piedra), admirar els seus petits poblets, cadascun amb el seu encant especial, on val la pena caminar per als seus carrers estrets (Anento, Daroca, Torralba de los Frailes, Aldehuela de Liestos). Al costat de Calatayud, amb Nuévalos i el seu popular Monestir que ben segur val una bona visita. El Piedra, afluent del Jalón, les seves aigües aniran a parar a l'Ebre.
Ja veieu, terres de secà, però envoltades per aigües, llacunes i rius, que donant vida en aquest territori, que hem conegut tant a peu com en bici.


Daroca

barri jueu de Daroca



pujada al castell de Daroca


Anento un dels pobles més bonics de la comarca




Monterde


El dia s'aixeca frescot i tapat, deixàrem la furgoneta a un carrer del poble i anirem a fer la ruta perimetral de la llacuna i les seus corresponents punts d'observatori que hi trobarem en tota la reserva natural que tant va promocionar que això fos possible el naturalista Felix Rodriguez de la Fuente. El primer pas doncs tot sortint del poble serà visitar l'oficina d'informació turística comarcal de Gallocanta.
Amb una mica més d'informació començarem la ruta, quasi amb més parades que pedalant, tot fent el circuit perimetral de la llacuna d'uns 35 km i tornant a fer una parada en un altre centre d'informació a on un xicot ens dona molt bona informació addicional.
A Bello fem parada a fer un segon esmorzar, en un l'hotel ben curiós, que té a dalt un observatori astronòmic. Seguirem cap a Las Cuerlas i fent camí cap a l'ermita del Buen Acuerdo, amb les seves bones vistes a la llacuna i al poble de Gallocanta, aquí parcer fem de models per una revista anglesa de viatges.
Arribem al poble i com no, anem a fer un bocata al bar de la plaça.

IMPORTANT: Portar prismàtics.

LLOCS PERNOCTACIÓ FURGO: tothom es posa a l'aparcament de l'oficina d'informació, però tot venint de Daroca i trobem un indicador ( cal mirar bé) cap a una àrea recreativa de les piscines, on trobem una zona de pícnic. Nosaltres, però vàrem seguir un tros per trobar la pista al costat de la llacuna tot anant cap a l'observatori de Los Agunares, en un bonic raconet vàrem instal·lar-nos. Els càntics de les grues les tenim assegurades tot el dia.







Gallocanta


















Gallocanta al fons










ermita Buen Acuerdo


amb uns "graveleros" Holandesos




Tres sortides per fer caminant per la zona:


AIGUALLUEVE.-

Una petita sortida de finals de tarda o de ben d'hora del matí, que surt del bonic pobla d'Anento. Deixarem la furgo a l'aparcament (2€), creuarem el poble i per al marge esquerre seguirem el rierol fins a trobar l'espectacular aiguaneix que forma columnes de molsa entre la roca, acabant en una bonica bassa d'aigua. Tornarem per l'altre vessant del riu, entre bonics boscos.
Una petita, joia d'Aragó, entremig d'un paisatge sec i agresta, un veritable oasi d'aigua i de bosc frondós.  A  la tardor és un contrast de colors, a l'hivern les aigües formen verdaderes columnes de gel.






HOZES DEL RIO PIEDRA.-


Podem fer la sortideta des de Torralba de los Frailes o bé d'Aldehuela de Liestos. Si sortim de Torralba caldrà agafar una pista d'uns 4km apta per turismes que va cap a l'aparcament (lloc d'escalada). Aquí es pot conèixer bé l'entorn per una ruta de no més de dues hores que fa una circular per l'entorn d'aquest impressionant canyó de roques vermelles i grises.





RIO PIEDRA - MONASTERIO DE PIEDRA.


Superconegut i reconegut el lloc, però no hi havíem estat mai. Bé, en principi no hi aneu en dies festius, cal pagar 16 € per entrar en aquest autèntic jardí botànic. Potser i vàrem anar amb una petita recança per ser un lloc tan visitat i anomenat, però la veritat és que el lloc és espectacular, cascades, salts d'aigua, llacunes, arbres monumentals, rodejats de parets vermelloses, conteu bé dues hores o més per tot el reconegut. Millor època per visitar la tardor.

"Camping Lago Resort" a Nuévalos fora de temporada està molt bé, tranquil·let.










Bé i acabo aquest periple per la Comarca de Daroca i el Rio Piedra, però abans una petita recomanació, si passeu per als Monegros, podeu fer parada, contemplar les estrelles, la sortida de sol i la posta, gaudir del silenci total i gaudir del paisatge estepari, això ho trobareu al petit poblet de Valfarta i el seu petitó càmping de "La Estepa" https://website--831799658347929451060-campground.negocio.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral. Esperem que al Rubèn l'hi vagi molt bé aquest projecta i aquest canvi tan radical a la seva vida d'ell i de tota la família. De segur que hi tornarem.


















 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada