Cursor

Crossbone Skull

diumenge, 26 de març del 2023

Ruta per el Baix Empordà de pobles amb encant amb Gravel


 

Temps era temps, que a l'hivern nevava, a la primavera es feia esquí de muntanya aprofitant els dies llargs, inclús s'arribava a fer sortides d'esquí fins a les portes de l'estiu. Sembla, però que el canvi climàtic que any rere any es va notant més els seus efectes adversos ens truca a la porta, alguns diuen que potser les temporades d'esquí durin de desembre fins a març, potser sí que si la cosa segueix com va anant, els esports de neu tinguin els dies ben contats, potser aquells anhels d'alguns de fer olimpíades o d'altres agressions al medi per fer nous remuntadors i pistes passin a la paperera.

Així doncs, ens toca canviar de rol, deixem els esquís ben aparcats i trèiem les bicis molt abans d'hora de com ho fèiem normalment i comencem a pensar en noves rutes per al començament de la primavera.

Decidim doncs anar a fer una volta per al Baix Empordà amb les gravels. Moltes vegades hi hem fet camí per les seves pistes, algunes ja exposades anteriorment en aquest blog, avui, però anirem a fer una volta per un reguitzell de pobles medievals en una ruta circular d'uns 60 km amb sortida i arribada al bonic poble de Pals.

Uns pobles ben carregats d'història i que bé val fer-hi una bona visita. En alguns i trobarem oficines de turisme que us podran donar molta informació, és a dir, no és una ruta per digerir kilòmetres sinó que hem d'omplir el cos i el cervell d'aquests espais de grans horitzons i plens de silencis, estroncats sovint per la cridòria dels ocells que a la primavera estan força esvalotats. 

No serà doncs una ruta exigent, tenim moltes hores al davant per anar gaudint quilòmetre a quilòmetre, pobles, masies solitàries, camps grocs de colza, boscos de pins i alzines, vermells intensos de les roselles i la mirada sempre del Montgrí i el seu castell i si, al fons el Pirineu, el Canigó i el Puigmal amb unes clapetes de neu.

Una volta molt recomanable que ens facilita en "mparairahttps://ca.wikiloc.com/rutes-btt/pobles-medievals-del-baix-emporda-ibp-50-5337381 i que nosaltres hem fet algunes variacions:

https://www.wikiloc.com/gravel-bike-trails/ruta-gravel-per-pobles-del-baix-emporda-129540294


Ruta realitzada: amb bicicletes gravel, tot pista bona i un corriol abans d'arribar a Pals

Horari: de 6 a 7 hores, això és amb les moltes parades de visites de llogarrets i pobles (dinar inclòs)

Època: eviteu l'estiu sobretot per la gentada que trobareu en els pobles perquè són molt visitats.

Per fer un mos o una beguda: molts llocs a quasi la majoria de pobles.

Cal evitar: fer la ruta amb vent de tramuntana, molt típic per la zona i que pot arribar a ser d'impossible pedalar.

De juny fins a agost quasi tot Pals és zona blava.

"M'hi Paro" a Llofriu, un bon lloc per fer l'esmorzar abans la sortida.

Pobles de la ruta i que segurament em deixaré algun: Fontanilles - Gualta - Serra de Daró - Fonolleres - Parlavà - Rupià - Púbol - Planils - Monells - Corçà - Castell d'Empordà - Ullastret - Peratallada.el Montgrí al fonsal costat de Monells, ermita de Sta. Cristina

oficina d'informació, bar i productes de la terra a Ullastretla presó a la muralla d'UllastretPeratallada

Pals
https://www.wikiloc.com/gravel-bike-trails/a-les-basses-den-coll-en-gravel-129540721


Fem nit al càmping: Mas Patotxes que per aquestes èpoques està de l'ho més tranquil·let (no vull imaginar això a l'estiu ple de penya). La veritat que hem arribat i ha començat a bufar una tramuntanada que sort que no és ha agafat a la ruta.

Diumenge com hem d'estar d'hora a casa, farem una ruta curteta, però plena de sorpreses que ens faran gaudir d'allò millor. Primer anirem pujant entre boscos per anar a buscar ja una pista en baixada per una magnífica pineda que ens fa venir al cap com seria abans la Costa Brava sense totes les urbanitzacions. La baixada és d'allò més divertida, inclús podem aprofitar alguns corriols que tenim a tocar de la pista. Arribarem a la plana per anar a visitar les Basses d'en Coll:  https://www.visitacostabrava.com/ca/pals/que-visitar/racons/basses-den-coll.

I res, tornarem cap a Pals per bones pistes sempre tenint al davant el Pirineu.
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada